Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Jaguar Land Rover razvija sistem koji prati raspoloženje vozača

Jaguar Land Rover razvija sistem koji prati raspoloženje vozača

Britanski proizvođač Jaguar Land Rover je predstavio sistem u kojem vještačka inteligencija i biometrijski senzori putem kamere koja nadzire vozača procjenjuju njegovo raspoloženje kako bi se mogla prilagoditi podešavanja vozila na način da se vozač osjećao udobnije, opuštenije i odmornije.

Sistem nadgleda izraze lica kako bi pratio i procijenio nivo stresa kod vozača kako bi prilagodio rad klima uređaja, ambijentalnu rasvjetu i audio sistem u nastojanju da smiri vozača. Na primjer u JLR-u tvrde da bi se ambijentalna rasvjeta promijenila u neke toplije boje ako sistem osjeti povišen nivo stresa kod vozača. Audio sistem bi mogao pustiti omiljenu playlistu ili bi sistem ventilacije mogao spustiti temperaturu u vozilu i sl.

Moramo ovdje postaviti pitanje bi li sama promjena podešavanja vozila, koje vozač nije sam izabrao, mogla povećati stres kod vozača?

U JLR-u se ne ograničavaju samo na vozača, već isti sistem može nadzirati suvozača te putnike na zadnjim sjedištima. Kamere bi u tom drugom slučaju mogle biti postavljene u naslone za glasu prednjih sjedišta. Dok je glavna funkcija sistema naprijed održati vozača i suvozača budnima i fokusiranim, zanaz bi sistem mogao prigušiti rasvjetu, zatamniti prozore, podići temperaturu i sl, u nastojanju da se putnici opuste i zaspu.

Iz Jaguar Land Rovera kažu da će sistem s vremenom naučiti koja vrste i koji nivo podešavanja najviše odgovara vozaču. Ovaj sistem je dio JLR-ove “vizije mirnog utočišta” unutar automobila čiji je cilj osigurati da vozači budu pažljivi i oprezni, a istovremeno putnicima putovanje učiniti što je to moguće ugodnijim.

(autonet)