Home Ostalo Gadgeti Japanci osmislili uređaj koji omogućava razgovor telefonom kada nosite zaštitnu masku

Japanci osmislili uređaj koji omogućava razgovor telefonom kada nosite zaštitnu masku

Htjeli mi to ili ne, ali na nošenje zaštitne maske moraćemo se naviknuti. Bez obzira radi li se o hirurškoj maski ili onoj platnenoj. Ali, nošenje maske sa sobom povlači i cijeli niz problema u svakodnevnom životu. Tako je teže razumijeti osobu koja nosi masku i govori, pogotovo ako razgovara na telefon, a situacija je još teža ako pokušavate komunicirati sa strancem ili osobom oštećena sluha.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Kako bi doskočili tom problemu, u japanskoj kompaniji Donut Robotics osmislili su modernu zaštitnu masku koja, osim što štiti, olakšava komunikaciju. C-Mask, zaštitna maska stavlja se preko jednokratne ili višekratne maske, u sebi sadrži mikrofon i u kombinaciji s pametnim telefonom uveliko olakšava komunikaciju uz održavanje obaveznog razmaka za socijalno distanciranje.

TikTik uhvaćen da špijunira korisnike

Naime, mikrofon koji se nalazi u maski bilježi što osoba govori, šalje putem Bluetootha na pametni telefon i pomoću algoritma za prepoznavanje govora, pretvara izgovoreno u tekst na ekranu pametnog telefona ili jednostavno prenosi glas kroz zvučnik telefona kako bi osoba s druge strane mogla jasno čuti što se govori.

Samsung sprema Galaxy A01 Core telefon sa izmjenjivom baterijom

Osim toga, aplikacija koja prati masku nudi mogućnost prevođenja na osam svjetskih jezika, kako bi i tokom putovanja lakše mogli komunicirati s ljudima oko sebe.

Iz Donut Roboticsa imaju velike planove za nadogradnju maske i dodavanje novih mogućnosti, ali za sad imaju tek otvorenu stranicu za prednarudžbe. Cijena jedne ovakve maske u Japanu iznosi oko 35 evra, a kompanija planira prodavati maske i širom svijeta, ali još nije poznato kad.

Google redizajnirao Photos aplikaciju i uslugu

(zimo)