Home Android Telefoni Kako će pametni telefoni izgledati 2050-te godine

Kako će pametni telefoni izgledati 2050-te godine

Prošlo je osam godina od kako Android avantura započeta sa HTC Dream uređajem, i pametni telefoni su mnogo napredovali od tad. No, uvijek se postavljalo i uvijek će se postavljati pitanje: šta nam donosi budućnost?

U današnje vrijeme se pri izboru telefona gleda na tip i brzinu procesora, količinu radne memorije, kvalitet fotografija koje kamera pravi i slično, no u posljednje vrijeme došlo je do razvoja zanimljivih i obećavajućih tehnologija poput virtuelne realnosti koja bi nekad u budućnosti mogla biti jako važan aspekt pri izboru novog pametnog telefona. Danas smo tu da pustimo maštu da odgovori na pitanje šta nas očekuje u budućnosti pametnih telefona, te koje će tehnologije biti korištene za pravljenje mobilnih telefona budućnosti.

Pametni telefoni neće postojati u obliku u kojem postoje danas

Pametnim telefonima današnjice nedostaje inovacija. Unapređenja jedne generacije u odnosu na drugu odlikuju se u jačim procesorima, više radne memorije, ekranima veće rezolucije i slično, no to definitivno nisu revolucionarne stvari i ne mijenjaju mnogo. Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, pametni telefoni se svedu otprilike na male kutije različitih proizvođala koje u sebi sadrže manje-više iste stvari.

Mnogi proizvođači su patentirali koncepte savitljivih ekrana, no za sad je najpraktičnija i najinteresantnija ideja koju Lenovo ima, a to je pravljenje uređaja koji možete koristiti kao pametni telefon, ali ga također možete staviti na ruku i koristiti kao pametni sat. Pod uslovom da je dobro razvijena, ova tehnologija mogla bi ponuditi dugoročno rješenje u vidu jako tankog i praktičnog uređaja koji je lak za transport, te ima mnoge estetske prednosti.

Umjetna integilencija u srcu svega

Nema sumnje da će umjetna inteligencija igrati jako važnu ulogu u životu ljudi u budućnosti. Google ima tu činjenicu na umu, i cilja na to da Google Asistent zadovolji sve vaše porebe i želje, poput naručivanja hrane, kupovine avionskih karata i slično.

Pametni telefoni različitih proizvođača će uvijek dolaziti sa različitim korisničkim interfejsom, kao što je to i do sad bio slučaj. No, isto tako bi mogli dolaziti i sa različitim vrstama umjetničke inteligencije, ali na kraju se sve svede na upute ka aplikacijama, opcijama ili informacijama koje su nam potrebne u tom trenutku. Naravno, Google-u je “lako” jer je najpopularniji alat za pretraživanje na svijetu, no sigurni smo da će u budućnosti imati mnogo više konkurencije.

Pojednostavljene kontrole pametnih telefona

Da li ste čuli za BCI tehnologiju? Za one koji nisu, u tehnologija koja za cilj ima omogućavanje upravljanja računarom pomoću misli. Zamislite da možete upravljati vašim pametnim telefonom pomoću samo jedne male slušalice u uhu.

samsung-gear-iconx-7354-w782

Naravno, ova tehnologija, koliko god sjajna bila, sa sobom donosi i određene probleme. Za početak, još uvijek nije poznat efekat ovih signala na ljudski mozak, iako tržište teži populariziranju istih (naprimjer, sa bežičnim slučalicama). Sa druge strane, fizička neaktivnost mogla bi nas sve učiniti kao ljude iz crtića Wall-E, što definitivno nije nešto što bi se trebalo desiti.

Najrealniji scenarij jeste uređaj sa savitljivim ekranom koji je jednostavan za transportovanje i korištenje, a koji dopušta mnoge napredne opcije poput kontrole vaših kućnih uređaja ili drugih uređaja sa kojim se telefon poveže.

Zaključak

Potrebno je naglasiti da stvari navedene u ovom članku nisu naše želje i sanjarije, već scenario koji se činiji najlogičnijim. Google i mnoge druge kompanije idu u smjeru gore navedenih predikcija, iako su još uvijek jako daleko od njih. No, ko zna šta će nam budućnost donijeti. Šta vi mislite, šta nas očekuje u budućnosti pametnih telefona? Pridružite se diskusiji na forumu:

forum