Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Kako izgleda kada pokušate nadograditi softver svog električnog automobila u toku vožnje

Kako izgleda kada pokušate nadograditi softver svog električnog automobila u toku vožnje

Svima nam je dobro poznato da je prilikom nadogradnje operativnog sistema i softvera potrebno ponovno pokretanje telefona i računara te da će tokom određenog vremena naši uređaji biti neupotrebljivi. Ista je stvar i s današnjim automobilima koji su postali računari na točkovima – ako nadograđujete softver, trebali bi očekivati da određene funkcije vozila neće biti aktivne.

Jedna žena iz Kine to je naučila na teži način – kada je upala u saobraćajnu gužvu u Pekingu, dobila je poruku da je spremna nadogradnja putnog računara električnog automobila NIO ES8 kojeg je testirala, a kako je saobraćaj stajao, odlučila je pokrenuti nadogradnju softvera. Nije se obazirala niti na upozorenja da je potrebno zaustaviti vozilo sa strane jer će tokom nadogradnje sve važne funkcije automobila biti isključene.

Na kraju je ostala “zarobljena” u automobilu više od sat vremena, zbog čega se stvorila još veća gužva – njoj i suvozaču više je puta na prozor kucala policija, no nisu mogli niti spustiti prozor jer ništa u vozilu nije radilo.

Na kraju su se iz kompanije NIO-a izvinili putem društvenih mreža te su najavili optimizaciju procesa nadogradnje softvera kako se slične situacije više nikada ne bi ponavljale, a još su jednom podsjetili sve vlasnike njihovih automobila da je nadogradnju potrebno izvršiti samo kada je vozilo parkirano i na sigurnom mjestu.

(zimo)