Home Ostalo Kineski Vivo razvio novu generaciju RGBW senzora koji prima 160% više svjetla

Kineski Vivo razvio novu generaciju RGBW senzora koji prima 160% više svjetla

Većina današnjih senzora kamera koristi RGB senzor, što znači da u jednom pikselu na razne načine raspoređuje crvenu (Red), zelenu (Green) i plavu (Blue) tačku.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Vidjeli smo da je Huawei nedavno malo promijenio pristup bojama subpiksela pa je predstavio RYB senzor, koji umjesto zelene koristi žutu (Yellow) boju. Na taj način je svom senzoru omogućio primjetno veće primanje svjetla, što je dalo iznenađujuće kvalitetnije fotografije u slabijim uslovima osvjetljenja.

Finalna verzija Android 11 operativnog sistema počela stizati na podržane korisničke telefone

Samsung, LG i SK Hyunix prestaju isporučivati komponente za Huawei telefone

Najnovije vijesti stižu iz Vivo, inače dijela kineskog BBK Electronicsa koji posjeduje još Oppo, OnePlus i Realme brandove. Vivo je tako predstavio novi RGBW senzor, koji radi tako što standardnoj postavi boja je još jednu – bijelu (White). Prema riječima njihovih inženjera, ovaj senzor bi trebao primiti do 15% više svjetlosti od Huaweijevog RYB senzora i čak 160% više od standardnih RGB senzora.

Huawei će SAD koštati 1.8 milijardi dolara

Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze se samo 3 proizvođača

Za sada nema konkretnih informacija kad će se ovaj senzor pojaviti u nekom telefonu, ali obzirom na brzinu i ekspeditivnost kineskih kompanija, ne treba sumnjati da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti, a s obzirom na partnerske odnose brandova unutar BBK kompanije, za očekivati je da ovaj senzor ugledamo i na drugim uređajima.

(mobhr)