Home Ostalo Samsung, LG i SK Hyunix prestaju isporučivati komponente za Huawei telefone

Samsung, LG i SK Hyunix prestaju isporučivati komponente za Huawei telefone

Od ovog mjeseca, konkretnije 15. septembra, ističe period kojeg je jednom od odredbi o pooštavanju sankcija protiv Huaweija odredio američki predsjednik Donald Trump u kojem kompanije koje sarađuju s Huaweijem, a u svom proizvodnom procesu koriste američku opremu, mogu dostaviti već naručene prozivode. Za nove narudzbže potrebno je dobiti dozvolu od američke administracije.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Iako se na početku tumačilo da spomenuta uredba cilja na TSMC, najvećeg svjetskog proizvođača procesora, ispostvalja se da ona uključuje i ostale komponente i proizvođače istih. Tako južnokorejski mediji pišu da Samsung i LG Display ovaj mjesec prestaju s isporukom ekrana Huaweiju, prenosi Reuters. Osim ekrana, Samsung prestaje s prodajom ostalih komponenti poput memorije, a isto će učiniti i drugi južnokorejski proizvođač memorijskih čipova SK Hynix.

Finalna verzija Android 11 operativnog sistema počela stizati na podržane korisničke telefone

Huawei će SAD koštati 1.8 milijardi dolara

Obustava saradnje posljedica je američkih sankcija Huaweiju jer u suprotnom bi se iste sankcije mogle primijeniti i na kompanije dobavljače. Čini se da od 15. septembra Huawei ulazi u oštriju borbu, odnosno početak završne faze borbe s američkim sankcijama. Kineska kompanija navodno je uskladištila dovoljno komponenti za normalno poslovanje do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine, odnosno za narednih 6 mjeseci pa je pitanje što nakon toga? Hoće li američka administracija početi davati licence određenim američkim kompanijama ili će Huawei pronaći konkurentne kineske alternative?

Na listi 10 najprodavanijih telefona u prvih 6 mjeseci 2020. godine, nalaze se samo 3 proizvođača

Pojavile se prve konkretne informacije kada stiže Huawei HarmonyOS

(mobhr)