Home Android Telefoni HTC One ili Samsung Galaxy S4? Koji je bolji?

HTC One ili Samsung Galaxy S4? Koji je bolji?

HTC One ili Samsung Galaxy S4? Težak izbor ili je jedan uređaj mnogo bolji od drugog? Sa nekoliko dana zakašnjena od najavljenog termina, napokon smo uspjeli završiti poređenje ova dva telefona, ali ne suhoparno, samo na temelju testova kao što su to radili mnogi kada su se HTC One i Samsung Galaxy S4 pojavili, nego smo nekoliko mjeseci koristili oba telefona i napisaćemo naše utiske. Isti mogu biti subjektivni, ali generalno koristili smo telefone u isto vrijeme, mijenjali kartice iz jednog u drugi i upotrebljavali i instalirali iste aplikacije, tako da smatramo da su utisci sasvim realni.

I odmah da napomenemo, koji god od ova dva telefona da uzmete, nećete pogriješiti jer i HTC One i Samsung Galaxy S4 su zaista vrhunski telefoni i slobodno ih možemo usporediti sa Audijem i BMW-om, odnosno izbor je u detaljima.

s4-one tabela


Dizajn i izrada:

Ovo je kategorije gdje HTC One definitivno odskače u odnosu na Samsung Galaxy S4. Dizajn, upotrebljeni materijali poput tijela od jednog komada aluminijuma je sasvim u stilu telefona koji se i danas smatra za vrh kad je kvalitet u pitanju, Apple iPhone. Jednostavno HTC One izgleda kao uvećana i Android verzija iPhone-a. Po nama, to svakako nije mana jer telefon već na prvi pogled daje do znanja da je u premium klasi.

Da sve ne bude idealno, HTC je napravio grešku koja se zove presitno i loše smješteno Power dugme. Jednostavno, to dugme je nezgodno za često pritiskanje, sitno je i suviše plitak hod ima što zaista nervira kada koristite telefon cijeli dan. To je bila i prva zamjerka ko god je uzeo telefon da pogleda. Zašto HTC nije napravio mogućnost kakvu ima novi LG G2, a to je da se dva puta tapne ekran i telefon se aktivira, to se i može razumjeti. Ali zašto to ne dodaju kroz neka od ažuriranja, to nam već nije jasno. Kako ima 4.7 inčni ekran, HTC One je prilično ugodan za držati i osobama sa manjim rukama, a i aluminijum je manje klizav nego glatka plastika od koje je konkurent napravljen.

Kada samo prvi put vidjeli Samsung Galaxy S4 koji je ležao na stolu, misli samo da je S3. Skoro potpuno isti dizajn, plastika na sve strane, sjajna i klizava pozadina, a dimenzije telefona su takve da je i osobi sa većom rukom prilično teško držati S4 u ruci i koristiti ga istom rukom. No pohvaliti se svakako mora jako tanak profil i vrlo tanki rubovi ekrana. Ali jednostavno telefon na oko ne djeluje kao neki premium uređaj. Ima i plastika svojih prednosti, a to su manja težina i vjerovatno manja šansa da se nešto ošteti ako telefon ispadne. Srećom, mi to nismo testirali.

Potrebno je još pomenuti kako je S4 za razliku od One moguće proširiti putem SD kartice, ali kako moderni telefoni stižu sa 32 i GB memorije, a mi ne držimo video fajlove i redovno skidamo ufotkane fotografije sa telefona, nama ta stavka ne igra nikakvu prednost. No vjerovatno će nekom i to značiti.

Naslovna IMG_20130918_102344

Ekran:

Ovo je kategorija gdje Galaxy S4 ima prednost. One ima stvarno jako sjajan ekran, čist, Super LCD3 pregledan ali jednostavno ekran na Galaxy S4 je  malo bolji. Ne samo zbog veličine od 5 inča u odnosu na One i njegovih 4.7 inča, što je zaista zanemariva razlika, nego jednostavno ekran je ugodniji za gledanje. Ima bolje uglove gladanja iako nije svijetal poput onog na HTC One, ovdje bi prednost dali Samsung Galaxy S4.

Softver:

Trenutna verzija Androida na oba telefona je 4.2.2 i za ovih nekoliko mjeseci oba telefona su ažurirana više puta što je zaista za pohvalu.

Samsung je ubacio mnogo softverskih sitnica poput Air Gestures, Smart Scroll, Smart Pause, isl, ali nakon prvih dan ili dva shvatićete da su one potpuno beskorisne i da samo jedna od njih vrijedi, a to je Smart Stay. Opcija koja je dostupna čak i na Galaxy S2 modelima, a to je kamera prati vaše lice i oči i ako vidi da gledate u ekran, isti neće ugasiti bez obzira što itekne vrijeme neaktivnosti nakon kojeg se ekran gasi.

Sjajna stvar je što je Samsung podijelio Podešavanja u četiri kategorije, a to su: Connections, My device, Accounts i More, tako da je snalaženje po opcijama lakše i preglednije. Sa druge strane, HTC je bolje odradio Quick Setting meni i na suptilan način dozvolio podešavanje istog bez ulaska u detaljnije opcije.

Blink Feed koji su mnogi hvalili kao veliku prednost HTC One mi iskreno nismo našli korisnim, takođe zanimljiv jedan dan i poslije je samo smetao jer se lako dodirne neki link i otvori tekst, a uz to troši i bateriju.

Vizuelni izgled menija je definitivno na strani HTC One, Galaxy S4 meniji su šareni i veseli, dok su kod HTC One u tamnijimi elegantnijim tonovima. Sama vremenska prognoza je kod HTC One fantasticno vizuelno dizajnirana, dok se kod Galaxy S4 vidi da je widget u drugom stilu i “nakalemljen”. Prognoza je vidljiva i na zaključanom ekranu kod HTC One, što je možda neka jedna prednost, barem se nama to svidjelo. Još jedna sitnica koju HTC One pozajmljuje od Apple uzora je brisanje aplikacija iz menija sa aplikacijama, a to je da kad malo zadržite prst na ikoni, možete je prevući na polje koje briše tu aplikaciju sa telefona. Vrlo jednostavno, a efektivno rješenje.

Oba telefona nemaju mogućnost koju ima većina boljih launchera koji se mogu skinuti sa Google Play prodavnice, a to je zaključavanje ikonica i widgeta. Zašto to nje implementirano, a opcija je zaista korisna, stvarno nam nije jasno.

Dialer je kod HTC One bolje odrađen, pored klikanja na nazive kategorija moguće je prelaziti između istorije poziva, samog dialera, imenika, isl putem klizanja prstom lijevo ili desno. Sa druge strane Galaxy S4 ima veće tastere (brojčanik) što osobama slabijeg vida može i te kako značiti. Kod oba telefona, podjednako loše je odrađeno samo dugme za poziv, suviše je maleno i pri dnu. I iskreno, Samsung oduvijek ima primjetan lag u dialeru kod svojih telefona, još od prvog Galaxy S uređaja i stvarno je čudno da to nikada nisu ispravili je to je ipak prije svega telefon.

Tastatura je kod oba telefona OK, kod HTC One ima plus što je moguće podesiti da u vertikalnom modu bude T9 raspored, kao kod starih telefona sa dugmićima. No mi obično instaliramo Smart Keyboard pošto je za klasu bolja od svih koje smo ikada vidjeli da dolaze fabrički sa telefonima.

Kamera:

Ovo je kategorija oko koje se lome koplja. Da li je tzv. Ultrapixel kamera i optička stabilizacija na HTC One modelima bolja od  standardnih kamera koje pokušavaju zgurati što više piksela na svoje sočivo? Odgovor je komplikovan jer i jeste i nije.

Kada se slika na sunčanom danu i/ili pri kvalitetnom osvjetljenju, snimci obe kamere su odlični. Rekli bi da Samsung Galaxy S4 ima za nijansu malo oštriju sliku, a kako ima više megapiksela, jasno je da je tu istu sliku moguće i više zumirati. No snimke koje pravi HTC One su podjednako dobre, ako ih poslije fotografisanja  ne pokušate zumirati jer 4 Megapiksela koliko ima kamera HTC One ne hvataju toliko detalja koliko ona na Galaxy S4 i uz to, fotografije koje pravi su možda je mrvicu presvijetle.

Kada je osvjetljenje realnije, znači ne baš idealno ili u lošije osvjetljenim situacijama, pod vještačkim svjetlom, isl, tu veliki pikseli HTC One kamere dolaze do izražaja. Slika je bolje osvjetljena. I nama se više sviđa. Pogledajte priložene fotografije pa donesite svoj sud. Ultrapixel kamera od 8- Mpix sa optičkom stabilizacijom bi očigledno bila prava stvar.

Minus Galaxy S4 kamere je i to što ne snima u širokoj rezoluciji 16:9 ako uključite svih 13 Megapiksela, nego je to 4:3 omjer. Ako želite 16:9 omjer, koji je podrazumjevan na HTC One, kod S4 morate prebaciti na 9 Megapiksela. Još jedna stvar nas je impresionirala kod HTC One kamere, a to je prektično nepostojanje kašnjenja kod fotografisanja. Istog djelića sekunde kada pritisnemo taster za fotografisanje, skoro pa uvijek idealno isfokusirana fotografija je uslikana.

ZOE opcija fotografisanja sa istovremenim snimanjem 3 sekunde video snimka nam se, pogađate, nije nešto pretjerano svidjela i nismo je našli korisnom.

Pogledajte galeriju fotografija kao i video, pa sami procijenite koji je bolji. Sva podešavanja su ostavljena na fabričkom, samo smo za noćne snimke uključili noćni mod ako ga telefon posjeduje. Takođe pogledajte i naše poređenje noćnih fotografija Samsung Galaxy S4, HTC One i telefona koji uskoro treba stići i napraviti gužvu u premium segmentu, a to je Sony Xperia Z1.

[youtube id=”NWkMB0FtUXU” width=”600″ height=”350″]

Utisci u radu i pefrormanse:

Oba telefona imaju Qualcomm Snapdragon 600 čipset. Kod Samsunga Galaxy S4 on radi na 1.9 GHz, kod HTC One on radi na 1.7 GHz i odmah vam možemo reći da je razlika od tih 200 MHz potpuno neprimjetna. Barem što se tiče performansi. Već prethodna generacija premium uređaja, Samsung Galaxy S3 i HTC One X su nudili potpuno fluidno iskustvo, a kod ova dva je sve instant i jako brzo. Barem dok je baterija puna. A kada padne ispod 15%, HTC One ostaje identično brz na oko, iako se uključio mod za očuvanje energije, dok se kod Galaxy S4 u istom modu užasno osjeti pad performansi. Telefon postaje usporen i često nepodnošljiv za rad. Takođe, mod za očuvanje energija kod Galaxy S4 drastično više smanji osvjetljenje ekrana nego kod HTC One. Jednostavno čim se uključi Power Saver kod S4, mi smo ga odmah gasili pa koliko baterija traje, neka traje.

A kad smo kod trajanja baterije, Samsung Galaxy S4 se pokazao odlično, što s obzirom na 2600 mAh bateriju nije ni čudo. Ako se mreža prebaci na 2G, na kraju radnog dana ostane oko 30-35% baterije. A to je drastično više u odnosu na sve telefone koje smo do sada koristili. No ako je mreža na 3G onda S4 ne može izdržati do kraja dana jer zbog posla telefon prilično koristimo. Ali ista stvar je i sa drugim Android telefonima.

Ono što je došlo kao šok, s obzirom da ima manju bateriju, od 2300 mAh je to da HTC One ima fantastičan menažment energije i uspjeva ostati na sličnih 25-30% baterije krajam dana čak i ako je uključen 3G/LTE! Iskreno, to je prvi Android telefon koji sa uključenim 3G dočeka kraj dana bez potpuno prazne baterije. Još nekoliko osoba koje imaju HTC One, a za koje znamo da koriste slično telefon kao i mi nam je potvrdilo da nemaju problema sa trajanjem baterije na HTC One. Šta god da su uradili, ovo je veliki plus za HTC.

Ako ostavite osvjetljenje ekrana na automatskom podešavanju, HTC One mnogo suptilnije i oku ugodnije radi promjene osvjetljenja, dok je kod Samsung Galaxy S4 promjena skokovita i bolna za oči. Na žalost, Android po tom pitanju, pa čak ni HTC One, još nije ni blizu Apple uređajima koji promjenu osvjetljenja rade glatko i potpuno neprimjetno.

HTC One stiže sa tzv. BoomSound stereo zvučnicima koje je HTC razvio sa kompanijom Beats Electronics i uključuje tehnologiju z apoboljšanje zvuka pod nazivom Beats Audio. Zvuk koji stiže sa njih je zaista čist i veoma, veoma glasan. Dok nam se za Galaxy S4 često dešava da ne čujemo zvono ili prespavamo alarm, to nam se kod HTC One definitivno nikada nije desilo. Šta više, često nam se ukućani žale da je ton preglasan iako je dosta smanjen. U ovom trenutku, rijetko koji telefon može ponuditi kvalitet i glasnoću zvuka koje nudi HTC One. S4 ima vanski zvučnik u donjem lijevom (ako gledate sa zadnje strane) ćošku i isti je stvarno tih, čak i kad je maksimalno pojačan. Slabiji je od prethodnih Galaxy modela, a sa Galaxy S ili S2 smo bili prilično zadovoljni po tom pitanju.

Što se tiče zvuka ipak imamo jednu zamjerku. Iako ni Samsung Galaxy S4 nema opciju postepenog pojačavanja zvona, ali s obzirom na njegov relativno tih zvučnik to i ne nedostaje toliko, na HTC One se nedostatak postepenog pojačavanja zvona i te kako primjeti zbog njegovih snažnih zvučnika. Stvarno nije jasno zašto rijetko koji proizvođač Android telefona ne doda opcije koje su postojale na telefonima još prije 7-8 godina?

Poslednja stavka je grijanje telefona tokom upotrebe. Samsung Galaxy S4 se zaista zna prilično ugrijati prilikom bilo koje intenzivnije operacije, HTC One se takođe grije, ali primjetno manje. Aluminijumsko tijelo koje One ima služi kao hladnjak i bolje odvodi toplotu tako da ga nije problem držati prilikom intenzivnih operacija kao što se sa S4 zna dogoditi. A vjerovatno i 200 MHz sporiji procesor ima uticaja u tom.

HTC One ili Samsung Galaxy S4:

Na početku teksta smo pitali, HTC One ili Samsung Galaxy S4, koji je bolji? Kao što smo takođe rekli na početku teksta, razlika je u detaljima. Da li neko voli malo veći ekran ili malo duže trajanje baterije, zaobljene ivice ili kockastiji izgled? Za nas, teška srca jer je Samsung Galaxy S4 zaista fantastičan telefon i apsolutno nimalo nećete pogriješiti ako se odlučite za njega, HTC One je ipak malo bolji. Da HTC nije napravio ovako dobar One, Galaxy S4 bi bio daleko najbolji premium telefon ove godine. To što se One manje grije, što mu baterija u realnom korištenju duže traje i što je izrađen od aluminijuma je ipak odnijelo prevagu nad S4. Da li ste saglasni sa nama ili ne? Pa, o ukusima ne vrijedi raspravljati, a i svako koristi telefon na svoj način i za svoje specifične potrebe, zar ne?