Home Ostalo Sistem Kratki pregled prve razvojne verzije Android 11

Kratki pregled prve razvojne verzije Android 11

I dok mnogi uređaji još uvijek čekaju na nadogradnju na Android 10, Google je upravo lansirao prvi Developer preview Androida 11 za vlasnike njegovih Pixel telefona koji su se prijavili u program. Idemo vidjeti što donosi:

Povezivost

Iako i Android 10 već podržava 5G, i mnogi uređaji na ovim mrežama već rade, Android 11 će developerima omogućiti unaprijeđene API-je koji će iskoristiti sav potencijal nove tehnologije. Ovo običnom čovjeku možda ne znači puno, ali svakako treba napomenuti da će iskoristivost 5G brzina na novom Androidu biti na većoj razini.

Razni oblici zaslona

U ovom trenutku developeri moraju prilagođavati softver obliku zaslona, ovisno dolazi li sa zubom, rupicom ili suzom, dok će se na Androidu 11 aplikacije prilagođavati automatski.

Obavijesti

Nema te verzije Androida koja nije prošla bez redizajna obavijesti pa tako ni 11 nije iznimka. Ovoga puta će u dijelu obavijesti u startu biti podržana opcija konverzacije, a oblačići će biti prisutni da bude po potrebi vidljiva. Ovo će biti podržano u svim chat aplikacijama čiji developeri od Googlea zatraže API-je za ovu funkciju.

Ako neka aplikacija podržava copy/paste opciju, Android 11 će omogućiti instantno umetanje sličica u odgovor, što će osjetno skratiti vrijeme cjelokupne radnje.

Dozvole i privatnost

U Androidu 10 možete odrediti kad koja aplikacija smije koristiti vašu lokaciju, u novoj verziji će ova funkcionalnost biti proširena i na mikrofon i kameru. Svakoj aplikaciji ćete moći odrediti kad ih točno smije upotrijebiti, odnosno zabraniti im pristup.

Snimanje zaslona

Nakon što je u ranijim verzijama Androida 10 snimanje zaslona bilo omogućeno, kasnije je zbog hrpa bugova odbačeno. Sada je očito vrijeme za povratak, i Google će omogućiti da ova funkcija napokon proradi kako treba i to na razini operativnog sustava.

Tu su još i druge novosti o kojima će više detalja biti poznato uskoro. Napominjemo da je prvi Developer preview namijenjen isključivo developerima kako bi na vrijeme prilagodili svoje aplikacije, a nikako korisnicima, jer do konačne stabilne verzije će trebati proteći još dosta vremena.

Više informacija ćemo doznati na Googleovom I/O eventu u svibnju, a službenu verziju možemo očekivati najesen, kao i svake godine.

(mob)