Home Ostalo Sistem Mogu li korisnici primjetiti razliku između ekrana Xiaomi Pocophone F1 i Apple...

Mogu li korisnici primjetiti razliku između ekrana Xiaomi Pocophone F1 i Apple iPhone Xr?

Kada je riječ o vrijednosti za novac na tržištu mobilnih telefona, ove jeseni većinom se pričalo o Pocophone F1, Xiaomijevom jeftinom uređaju koji bi se trebao od konkurencije izdvajati niskom cijenom uz odlične karakteristike. Više o samom uređaju već ste mogli čitati na našim stranicama.

S druge strane spektra, nasuprot ovom isplativom Androidu od 300-tinjak evra, stoji Apple sa svojom ekstra skupom linijom iPhone XS, ali i “jeftinijim” iPhoneom XR koji donosi sve što i iPhone XS linija, osim dvostruke kamere (glavni senzor je identičan na iPhone XR i XS modelima) i OLED ekrana. Uređaj je i dalje više nego dvostruko, pa čak i trostruko skuplji od Pocophonea i nudi ekran manje rezolucije. Ali iPhone XR je svejedno proglašen najisplativijim iPhoneom u ovom trenutku jer uz manje kompromise nudi gotovo sve isto što i ovogodišnji glavni flagship.

Ovdje usporedite karakteristike Pocophonea F1 i iPhonea XR.

Upravo dilema oko rezolucije i kvalitete ekrana na iPhone XR je pokrenula YouTubera Jonathana Morrisona da organizuje kratki slijepi test – dvoboj između Pocophone F1 i iPhone XR. Oba uređaja postavljena su na podlogu i oblijepljena neprozirnom trakom kako ih se ne bi moglo identifikovati, a ispitanicima je ponuđeno da na njihovim ekranima istovremeno gledaju isti demo video snimak. Oni su se potom trebali odlučiti za onaj ekran koji im izgleda bolje.

Pocophone F1 dolazi s 6,18-inčnim IPS LCD ekranom rezolucije 1080 x 2246 piksela i 403 PPI. iPhone XR ima 6,1-inčni IPS LCD ekran od 828 x 1792 piksela i gustinu piksela od 326 PPI. Ali ove karakteristike ne znače mnogo u stvarnom svijetu i pri normalnom korištenju, pa je vrlo bitno i što sami korisnici misle o jednom i drugom ekranu – a upravo to možete vidjeti u priloženom video zapisu slijepog testa.

(bug)