Home Telefoni Na Geekbench testu se pojavio prvi telefon sa Kirin 990 čipsetom

Na Geekbench testu se pojavio prvi telefon sa Kirin 990 čipsetom

Huawei je nedavno zvanično predstavio nove čipove za pametne telefone – Kirin 990 i Kirin 990 5G,a koji trenutno slove kao najmoćniji čipovi na svijetu. Navedeni čip uskoro bi trebao stići na tržište u Mate 30 seriji telefona.

Prvi zvanični render, ali i fotografije iz ruke Huawei Mate 30 Pro telefona

Kako se bliži datum predstavljanja nove Mate 30 serije tako se polako počinju pojavljivati i nove informacije o uređajima. Ovog puta je riječ o benchmark rezultatima, jednog od najpoznatijih benchmark alata – Geekbencha.

U njegovu se bazu 12. septembra 2019. u ranim jutarnjim satima (oko 6 sati ujutro) upisao model kodnog naziva „HUAWEI NLE-AL00“. Geekbench je tom prilikom otkrio par detalja o uređaju – zasniva se na Kirin 990 čipu, čiji je osam jezgri u trenutku testiranja radilo na brzini od 1,86 GHz.

Zatim, testirani uređaj je bio opremljen sa 8 GB RAM-a i najnovijom verzijom Androida – Androidom 10. Što se tiče performansi HUAWEI NLE-AL00 je prestigao ROG Phone 2, kojeg je AnTuTu nedavno proglasio najbržim Android telefonom na svijetu u avgustu 2019.

HUAWEI NLE-AL00 u Single-Core testovima osvojio je 3.842 boda, odnosno 270 bodova više od ROG Phonea 2. U Multi-Core testovima HUAWEI NLE-AL00 se ponovno pokazao boljim, osvojivši 11.644 bodova, što je za 547 bodova više u odnosu na ROG Phone 2.

Ipak treba voditi računa da je HUAWEI NLE-AL00 još uvijek uređaj u razvoju te da se navedene brojke na kraju mogu i dodatno povećati, ali i smanjiti. Sve zavisno o tome koliko će softver, tj. EMUI biti ispeglan do dolaska uređaja na tržište.

(bug)