Home Telefoni Prvi zvanični render, ali i fotografije iz ruke Huawei Mate 30 Pro...

Prvi zvanični render, ali i fotografije iz ruke Huawei Mate 30 Pro telefona

Još je nekoliko dana ostalo do zvaničnog predstavljanja Huawei Mate 30 Pro, ali kako to već biva, glasine su odradili svoje, tako da većinu detalja i o ovom uređaju već znamo.

I kako se 10. septembar, odnosno datum lansiranja približava, počinju stizati nove informacije, a među najzanimljivijima je fotografija uživo i vjerojatno prvi zvanični render. Iako je na ovoj fotografiji uređaj „skriven“ u neku vrstu zaštitne maske, sasvim dobro se vidi tzv. waterfall dizajn ekrana, koji će biti zakrivljen pod većim uglom nego oni koje smo viđali do sada.

Ovaj „vodopad“ zapravo zamjenjuje jedan dio ivice kućišta, jer je praktično postavljen vertikalno na prednju površinu. Koliko će ovakva koncepcija biti praktična, ostaje za vidjeti.

Pojavio se prvi promo video za Huawei Mate 30 Pro

S druge strane, u međuvremenu smo svjedočili glasinama koje su sugerisale nestanak fizičkih dugmadi s ivice kućišta, koje bi navodno trebale zamijeniti pokreti po novoj ivici ekrana, ali ako je vjerovati novom zvaničnom renderu, oni će ipak ostati.

Sa zadnje strane i dalje vidimo okrugli modul kamera s blicom, ali detalji o njima su za sada uglavnom proturječni. Jedni izvori su tvrdili da će jedna kamera biti namijenjena isključivo snimanju videa, a drugi da se radi o ultra-širokougaonoj. U svakom slučaju, svi se slažu da će Mate 30 Pro donijeti dva 40 MP senzora, a koji će čemu služiti, saznaćemo za 5 dana.

Jedna od kamera će sasvim sigurno imati telefoto sočivo za koju još uvijek ne znamo koliki nivo povećanja će donijeti (3x ili 5x), dok bi četvrta zapravo trebala predstavljati ToF senzor. Poslednji će se vjerojatno nalaziti u rupici na drugom modulu (gornja lijeva strana), s još jednim detaljem koji vjerojatno skriva mikrofon. Naravno, ovo vrijedi isključivo u slučaju da je render autentičan.

S prednje strane ostaje nesrećni široki izrez, koji je tu vjerovatno iz istog razloga kao onaj na iPhoneu, dakle zvog napredne 3D kamere za prepoznavanje lica, ali i dodatnog vanjskog zvučnika, selfie kamere i ostalih detalja poput senzora.

Huawei predstavio Kirin 990 čipset

Što se pokretačkog čipa tiče, već je i zvanično objavljeno da će Mate 30 Pro biti pokretan Kirinom 990 koji je prošle sedmice predstavljen u Berlinu, ali s obzirom da isti dolazi u „običnoj“ i 5G verziji, nije potpuno jasno koja će u njega biti ugrađena. Naša je pretpostavka da će uređaj inicijalno doći bez 5G podrške, što je i očekivano s obzirom da su 5G mreže još uvijek u povojima, ali bi Huawei pored ovog mogao lansirati i 5G model za tržišta na kojima su već u komercijalnom radu.

Što se tiče američkih sankcija, očigledno je da će Mate 30 Pro na tržište stići bez Google aplikacija (Play Store, Gmail, Chrome…), ali je sam izvršni direktor Richard Yu u Berlinu dao naslutiti da kompanija radi na zaobilaženju tog problema.

Naime, uređaj će biti zasnovan na AOSP, tj. otvorenoj verziji Androida dostupnoj svima, a korisnici će moći sami instalirati Google aplikacije. Ostaje jedino za vidjeti koliko će Huawei uspjeti taj postupak pojednostaviti, da i korisnici koji se prvi put susreću s Androidom, jednim klikom savladaju ovu prepreku.

Huawei Mate 30 serija telefona navodno neće imati Google Play aplikacije i servise

Ovo će zapravo biti dobar test za Huawei koji želi postati što manje zavisan od Google-a, što je i razumljivo s obzirom na aktuelni američko-kineski trgovački rat u kojem se našao kao kolateralna žrtva. Kako će pregovori dvije strane dalje teći, teško je predvidjeti, ali brojke pokazuju da su američke kompanije realno na većoj šteti od Huaweija.

Da je to upravo tako najbolje svjedoči podatak da je Huawei samo prošle godine od američkih kompanija kupio robu u vrijednosti 11 milijardi dolara, a ukoliko se trgovački rat nastavi, njihova sudbina je neizvjesna. Jedna od takvih je i Micron Technologies, kojem je Huawei bio najveći kupac, a na šteti će biti i ostale kompanije, čije će gubitke biti teško pokriti u nekom razumnom roku, čak i uz Trumpova (vjerovatno) prazna obećanja o državnoj pomoći.

(mobhr)