Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Naredne generacija Toyota Priusa će imati solarni krov i haubu

Naredne generacija Toyota Priusa će imati solarni krov i haubu

Iako su po okolinu korisniji od onih koji srču fosilna goriva, poreklo struje koja pokreće elekrične automobile i dalje je kamičak u cipeli ove tehnologije. Neophodno je dakle povećati udeo energije dobijene iz čistijih izvora, konkretno Sunca.

Očigledno rešenje je „popločavanje” karoserije, koja je i najviše izložena suncu. Paneli su za ovaj zadatak bili preteški, sve do sada. Toyota, u saradnji sa Sharpom i NEDO (nacionalna japanska istraživačka organizacija) trenutno radi na novoj verziji svog hibridnog automobila Prius PHV, čiji su krov, hauba i zadnje staklo prekriveni solarnim ćelijama.

Projekat je omogućio Sharp, koji je proizveo ovu komponentu, debljine svega 0,03 milimetra, izlazne snage 860 vati. Sa ovakvom nadgradnjom, nivo konverzije je uvećan za 34%. Za razliku od modela iz 2016. godine, novi Prius će bateriju puniti u pokretu, pa mu je domet pojačan za 44,5 do 56 i kusur kilometara (u zavisnosti od toga da li je uključena klima, navigacija itd.).

Probne vožnje prototipa poćinju narednog meseca. Još uvek nema informacija kada se može očekivati ovaj unapređeni model. No, pošto japanski proizvođač planira da 2022. na tržište istera prva vozila koja su u potpunosti na električni pogon, verovatno je da će se ovaj hibrid pojaviti u međuvremenu.

(sk)