Home Windows Windows PC Naučnici preimenovali gene kako ih Excel ne bi stalno pretvarao u datume

Naučnici preimenovali gene kako ih Excel ne bi stalno pretvarao u datume

Popularni kancelarijski paket Microsoft Office odnosno njegov dio pod imenom Excel se, među ostalim brojnim primjenama, koristi i za analizu genetskih sekvenci u raznim kliničkim istraživanjima.

Pratite Balkan IT i putem Vibera!

Povežemo li tu činjenicu s “tvrdoglavošću” tog programa kada je riječ o automatskom formatiranju ćelija, te s imenima gena kao što su MARCH-1 ili SEPT1, iskusnijim korisnicima Microsoftovog Excela biće jasno da su problemi na vidiku. Upravo ovakvu situaciju, kada je određene gene Excel tumačio kao datume, već godinama imaju oni koji u njegove ćelije upisuju nazive gena.

Microsoft testno omogućio pokretanje Android aplikacija sa telefona na Windows 10

Problem nastaje jer Excel automatski tumači neke unose kao datume, što zatim narušava izgled tablice. Kao ispravak može se ponuditi ručno mijenjanje tipa ćelije iz datumske u tekstualnu, ali kod prvog sljedećeg unosa istog naziva gena on će ponovno biti protumačen kao datum. Čak i kada se dokument ispravno snimi, a potom otvori na drugom računaru, greška s pogrešnim tumačenjem unosa ponovno se javlja.

Microsoft Defender počeo označavati CCleaner kao nepoželjnu aplikaciju

Kako je automatsko prepoznavanje vrste unosa u ćeliji u Excelu nemoguće isključiti, genetičari okupljeni u HUGO Gene Nomenclature Committee, organizaciju zaduženu za imenovanje gena, napokon su popustili Microsoftovom softveru. Proteklih su mjeseci, naime, radili na izmjenama čak 27 simbola za različite gene koji su bili problematični, a cijeli je paket promjena zvanično objavljen ove sedmice.

FBI upozorava da je Windows 7 nebezbijedan operativni sistem

O svemu su obaviješteni i naučnici koji se bave genetikom, posebno oni koji su objavljivali radove vezane uz sada preimenovane gene. Excel ih, čini se, više neće usporavati u radu i stvarati im neplanirane probleme.

(theverge via bug)