Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Njemačka kompanija Sono Motors sprema solarni električni automobil

Njemačka kompanija Sono Motors sprema solarni električni automobil

Startup Sono Motors sa sjedištem u Münchenu izradio je prototip automobila koji nazivaju Sion. Trebao bi to, prema njihovim riječima, biti prvi električni automobil koji može svoje baterije samostalno nadopunjavati korištenjem solarne energije. Riječ je o monovolumenu koji na svojim velikim metalnim površinama krova, vrata i poklopca motora ima ugrađene solarne ćelije.

Ali kako znamo da solarni sustavi nemaju baš tako veliku iskoristivost na tako maloj površini postavlja se pitanje koliko se ovaj automobil zaista može osloniti na struju dobijenu iz ugrađenih fotonaponskih panela. Prema specifikacijama na stranici proizvođača, Sion bi trebao dolaziti s baterijom koja mu omogućava autonomiju od oko 250 kilometara (navodno “pravog” dometa, ne prema NEDC standardu), dok bi punjenjem iz vlastitog izvora “u idealnim uslovima” mogao na to dodati oko 30 kilometara vožnje na dan.

Ljudi koji stoje iza ovog projekta najavljuju kako će Sion krenuti u proizvodnju u drugoj polovini sljedeće godine, te kako su već zaprimili preko 6,5 hiljada rezervacija za ovaj jedinstveni automobil. Osnovna cijena po kojoj se Sion prodaje iznosi 16.000 evra, ali – bez baterije.

Kad je riječ o bateriji kupac će moći birati između dvije opcije: moći će kupiti bateriju za dodatnih 4.000 evra ili pak Sono Motorsu plaćati mjesečni najam za istu.

(bug)