Home Android Nove potvrde glasina kako će Huawei Mate 40 i P50 serija telefona...

Nove potvrde glasina kako će Huawei Mate 40 i P50 serija telefona stizati sa Snapdragon čipovima

Predsjednik odbora najvećeg svjetskog proivođača poluprovodničkih proizvoda tajvanskog TSMC-a objasnio je investitorima da se kompanija u potpunosti pridržava posljednjih američkih regulativa po pitanju poslovanja s kineskim Huaweijem. Mark Liu potvrdio je investitorima da od 15. maja nisu prihvatili nove narudžbe od Huweija, a tijekom septembra očekuju potpuni prestanak isporuka već naručenih proizvoda.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Takav razvoj situacije, prema najnovijim glasinama, prisiljava Huawei da usvoji “dualnu” strategiju upotrebe procesora na svojim flagship smartfonima, kao što to radi Samsung. Drugim riječima, nadolazeći uređaji Huawei Mate i P serije po svemu sudeći će koristiti i MediaTek, odnosno Snapdragon procesore na nekim tržištima.

Nekoliko zanimljivosti o Google Earth servisu

Za nadolazeći Mate 40, kojeg očekujemo do kraja godine, Huawei ima spremnih 8 miliona vlastitih Kirin 1020 procesora izrađenih u 5nm tehnologiji. Huawei očekuje prodaju Mate seriju u visini 10 miliona primjerka, što znači da će Huawei koristiti ili Snapdragon ili MediaTek procesore kako bi zadovoljio potražnju. Pod znakom pitanja je hoće li Qualcomm dobiti dozvolu za isporuku procesora Huaweiju, što znači da će MediaTek biti izgledniji kandidat za nadolazeće Mate 40 uređaje. Barem izvan Kine jer se pretpostavlja da će primjerci s Kirinom 1020 biti prodavani na domaćem tržištu.

Zbog loše potražnje iPhone, Apple isplatio skoro 1 milijardu dolara Samsungu

Za Huawei P50 najvjerovatnije je da bi ipak mogao koristiti Snapdragon 875 procesor, kako su već dva različita izvora špekulisala. Ako Qualcomm ne uspije izlobirati dozvolu za saradnju s Huaweijem, pitanje procesora P50 serije ostat će otvoreno. Možemo pretpostaviti da će Huawei koristiti neku MediaTek alternativu ili vlastiti procesor izveden u starijoj tehnologiji izrade jer kineski proizvođač poluprovodničkih proizvoda SMIC trenutno ima mogućnosti samo 12nm verzije.

Potvrđene specifikacije OnePlus Nord telefona

(mobhr)