Home Ostalo Oglasio se Huawei u vezi novih američkih sankcija

Oglasio se Huawei u vezi novih američkih sankcija

Prošle sedmice je američka administracija uvela nove senkcije prema kompaniji Huawei, a prvi rezultati isti su prestanak isporuka Kirin čipseta koje za Huawei proizvodi tajvanski TSMC. Matična država kompanije Huawei, Kina se takođe oglasila po pitanju novih sankcija koje pogađaju jednu od njihovih najvećih kompanija, a nakon svega toga imamo i izjavju iz samog Huaweija.

Preuzmite Balkan Android aplikaciju

Huawei se kategorički protivi izmjenama i dopunama pravila o stranim proizvodima koji se odnose na Huawei, a koje je predložilo američko ministarstvo trgovine. Američka administracija dodala je 16. maja 2019. godine Huawei na listu entiteta kojima trebaju posebne dozvole za izvoz u SAD-u bez opravdanja. Od tada, uprkos činjenici da je Huaweiju onemogućen pristup brojnim industrijskim i tehnološkim elementima i dalje smo posvećeni poštovanju svih pravila i propisa američke vlade. U međuvremenu smo uspjeli ispuniti ugovorne obveze prema kupcima i dobavljačima, preživjeli smo i krenuli naprijed, nasuprot prvobitnim predviđanjima.

Ipak, u neumoljivoj težnji da pooštri mjere prema Huaweiju, američka administracija odlučila je provesti tu odluku, uz potpuno ignorisanje zabrinutosti mnogih kompanija i industrijskih udruženja. Ta je odluka bila proizvoljna i štetna, te prijeti industriji u cijelom svijetu. Novo će pravilo uticati na širenje, održavanje i kontinuirano funkcioniranje mreža u vrijednosti stotina milijardi dolara koje smo uveli u više od 170 zemalja.

Ovo će utjecati i na komunikacione usluge za više od 3 milijarde ljudi koji koriste proizvode i usluge Huaweija širom svijeta. Kako bi napala vodeću kompaniju iz druge zemlje, američka vlada namjerno je okrenula leđa interesima Huaweijevih kupaca i potrošača. To se protivi tvrdnji američke vlade da je motivisana sigurnošću mreže.

Ova odluka američke vlade ne utiče samo na Huawei. Ona će imati ozbiljan uticaj na velik broj industrija globalno. Dugoročno gledano, to će naštetiti povjerenju i saradnji na globalnom tržištu poluprovodnika od koje zavise mnoge industrije, povećavajući sukobe i gubitke unutar tih područja. SAD se trude svojim vlastitim tehnološkim snagama uništiti kompanije izvan vlastitih granica. To će samo poslužiti potkopavanju povjerenja međunarodnih kompanija u američku tehnologiju i lance nabavke. Ma kraju, to će naštetiti američkim interesima.

Huawei sveobuhvatno ispituje ovo novo pravilo. Neminovno će uticati na naše poslovanje. Pokušaćemo sve što možemo kako bismo pronašli rješenje. Nadamo se da će naši kupci i dobavljači i dalje biti uz nas, čime će umanjiti učinak ovog diskriminatorskog pravila.

Da li znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera? Pridružite se našoj AndroidiOS ili Windows grupi.