Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Osmišljen vanjski vazdušnji jastuk za automobile

Osmišljen vanjski vazdušnji jastuk za automobile

Krajem prošle godine ZF Friedrichshafen je predstavio prvi svjetski vanjski bazdušni jastuk, a od tada je taj sistem dodatno usavršen pa je njemački proizvođač auto dijelova odlučio predstaviti nam ovu tehnologiju.

Tako je ZF objavio video testiranja bočnog vazdušnog jastuka za zaštitu od sudara. Prema navodima iz ZF-a bočni naleti na vozilo su među najopasnijim vrstama saobraćajnih nesreća. Samo u Njemačkoj u takvoj vrsti saobraćajnih nesreća pogine oko 700 ljudi godišnje, što je skoro trećina svih smrtnih slučajeva.

U ZF-u vjeruju da bi primjena ovog sistema vazdušnih jastuka spasio veliki broj života i smanjio ozbiljnost povreda putnika za oko 40%. Razlog za ovakve tvrdnje je činjenica da njegovom primjenom, u području vrata između A i C stbpa, smanjuje penetracija drugog vozila za oko 30% što povećava šanse za preživljavanje putnika u udarenom vozilu.

Vazdušni jastuci se, kao i unutar vozila, naduvaju neposredno pred udar i stvaraju novu udarnu zonu. Njihova nadzorna jedinica je uparena sa senzorima koji nadgledaju okolinu vozila pa na taj način može prosuditi je li sudar neminovan i hoće li ili neće lansirati vazdušne jastuke. Sistem ima oko 150 milisekundi da odluči o svemu tome, što je otprilike jednako trajanju jednog treptaja oka.

Prikazani test bi nam vjerojatno puno više rekao da su korišteni pravi automobili, ali za sada se očigledno testira samo lansiranje vazdušnih jastuka.

(autonet)