Home Ostalo FBI uhapsio više od 800 korisnika ANoM aplikacije širom svijeta

FBI uhapsio više od 800 korisnika ANoM aplikacije širom svijeta

Više od 800 osoba uhapšeno je tokom međunarodne policijske akcije protiv organizovanog kriminala, koja je omogućena nakon dešifrovanja kodirane komunikacije između kriminalnih grupa. Operacija je obuhvatila nekoliko zemalja koje su tokom tri godine koordinirano radile na tumačenju šifrovane komunikacije unutar kriminalnih mreža.

Balkan Android slavi osmi rođendan i nagrađuje svoje posjetioce

Aplikaciju ANoM su koristile kriminalne mreže u celom svetu, pa se zbog toga verovalo da se radi o bezbednoj alatki za komunikaciju na protivzakonite teme. Digitalni sigurni prostor je okupio veliki broj kriminalnih grupa, koje su mogle da razmenjuju informacije o akcijama koje su se kretale od distribucije narkotika do naručivanja ubistava. Verovalo se da organi reda o tome ne znaju ništa, ali se ispostavilo da to nije bilo tačno.

Razbuktava se COVID-19 među proizvođačima čipova na Tajvanu

Naime, navodno sigurna aplikacija za kriminalce je zapravo zajednički projekat agencije FBI i Australijske federalne policije, a operaciji su se kasnije pridružile i agencije iz drugih zemalja. Umesto da pruži sigurnu komunikaciju, ANoM je dizajniran tako da agentima omogući da prate sve poruke. Sve je počelo kada je u martu 2018. godine zatvoren kanadski servis Phantom Secure, koji je do tog trenutka služio za sigurnu komunikaciju. Kriminalci iz celog sveta su ostali bez kanala za razmenjivanje poruka, te je zahvaljujući tome bilo prostora za novu aplikaciju. Tako je ANoM ubrzo predstavljen onima koji su ga proširili dalje po kriminalnom podzemlju. FBI i Australijska federalna policija su skoro tri godine pratili ponašanje u okviru aplikacije, što je na kraju dovelo do hapšenja nekoliko stotina osoba, te zaplenu robe u vrednosti od nekoliko miliona dolara. U saopštenju je moglo da se pročita da su FBI eksperti poruke čitali od 2018. godine, te da je aplikaciji ANoM moglo da se pristupi samo sa unapred pripremljenih telefona.

Amerikanci uveli nove sankcije za 59 kineskih kompanija

Hapšeni su osumnjičeni od Novog Zelanda i Australije, do Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a u saopštenju stoji da je operacija spasila nekoliko stotina života. Tvrdi se da je ovo prelomni trenutak u istoriji sprovođenja zakona, budući da je zadat ozbiljan udarac organizovanom kriminalu širom sveta. Uređaje su u početku koristili moćniji kriminalci, dajući drugim kriminalcima samopouzdanje da koriste platformu. To je omogućilo agencijama da godinama prate sve šta rade i kako, uprkos bezbednosnim funkcijama poput brisanja svih poruka, rade na širenju mreže korisnika. Prema podacima, radi se o preko 12.000 uređaja u preko 100 zemalja sveta.

Huawei zvanično predstavio Harmony OS ekosistem

Operacija “Trojanski štit” sastojala se od policijskih akcija u 16 zemalja. U okviru globalne operacije u kojoj je uhapšeno 300 kriminalnih bandi, najveći deo njih je bio iz Nemačke, Holandije, Španije i Australije, ali i Srbije, gde je uhapšeno šestoro ljudi.

(pcpress/tehnopolis)