Home Android Telefoni Ovo su najčešći problemi sa LG G3 i kako ih riješiti

Ovo su najčešći problemi sa LG G3 i kako ih riješiti

LG G3 jedan je od najboljih smartfona sada na tržištu, međutim kao i svi drugi, i ovaj smartfon može imati svojih problema, među kojima je i pucanje kućišta u predjelu mikrofona o čemu smo već pisali. Identificirali smo neke od najčešćih problema sa kojima se LG G3 susreće i napravili listu zaobilaznih rješenja koja su tu da ublaže problem i potencijalnih rješenja koja možda mogu otkloniti problem.

 

1. G3 se gasi sam od sebe

Određeni broj vlasnika LG-a G3 uočili su da se njihov smartfon zna povremeno ugasiti sam od sebe. Iako često bude dovoljno da se tipka za paljenje zadrži na par sekundi, neki vlasnici su bili primorani vaditi bateriju pa ponovo staviti da bi se G3 aktivirao.

Potencijalna rješenja:

–  napravite backup svega u uređaju i pokušajte uređaj vratiti na fabričke postavke. To se može uraditi preko Settings > General > Backup & reset > Factory data reset > Reset phone > Erase everything.

– Ako sa ovim metodom imate problema, možete pokušati sa istovremenim držanjem tipke za paljenje i tipke za smanjenje tona sve dok ne vidite LG logo. Nakon toga, pustite dugme za paljenje i onda ga opet pritisnite i držite. Kad se pojavi ekran sa fabričkim resetom, možete pustiti tipke i koristiti dugme za paljenje za navigaciju i potvrdu. Oratite pažnju koje aplikacije instalirate poslije fabričkog reseta jer ova nepravilnost može imati veze sa određenom aplikacijom.

– Tu je i opcija kontaktiranja prodavača ukoliko ste uređaj kupili od pravnog subjekta.

 

2. Trajanje baterije

LG G3 ima veliku ateriju od 3000 mAh, ali isto tako ima ekran od 5,5″ sa visokom rezolucijom 1440 x 2560 piksela. Nekim korisnicima je baterija dobra, dok neki drugi pak izražavaju razočarenje u ovom segmentu.

Zaobilazna rješenja:

– Mogli biste početi sa primjenom naših savjeta o uštedi baterije.

– Tu je i opcija Battery SaverSettings > Battery koja dopušta da se namjesti tačan nivo napunjenosti baterije na kojem će G3 ugasiti određene opcije.

– Baterija je, srećom, zamjenjiva. Možete kupiti drugu bateriju ili nositi sa sobom mali punjač.

Potencijalna rješenja:

– Dajte svom G3 vremena da se malo ”uhoda”. Nije neobično da trajanje baterije dosta varira u prvih nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja, a i realno, prvih nekoliko dana od kupovine ćete vaš G3 koristiti mnogo češće od normalnog.

– Moguće je da imate neku aplikaciju koja previše uče baterije. U Settings > General > Battery > Battery use, možete provjeriti šta najviše troši bateriju. Ako postoji očigledna aplikacija koja ne bi trebala toliko trošiti, pogledajte podešenja te aplikacije, ako ne budete mogli ništa uraditi onda je izbrišite.

 lg g3 4

3. Pregrijavanje

Veći ekran i više piksela traže više energije. Ovo je još jedan problem koji se veže za ekran. Neki korisnici primijetili su da je njihov G3 jako vreo, što se naravno odražava i na trajanje baterije. Ekran je dizajniran tako da automatski smanji osvjetljenje kad se ekran previše ugrije, ali ćete uprkos tome primijetiti priličnu vrelinu ako igrate grafički intenzivne igre. Svi telefoni se prilično zagrijavaju ako se koriste na duže periode ali je to zbog veličine i posebno rezolucije ekrana kod LG G3 jako izraženo.

Zaobilazna rješenja:

– Ukoliko na telefonu imate zaštitnu masku, skinite je sa telefona ukoliko želite raditi nešto intenzivno na telefonu, poput igranja zahtjevnijih igara, gledanja filmova itd.

Potencijalna rješenja:

– Ako toplota postane nepodnošljiva, ugasite telefon na neko vrijeme da se ohladi. Ako sam telefon bude vreo, a ekran nije uključen, onda biste ga trebali odnijeti na servis ili zamjenu. Također, provjerite radi li neka aplikacija u pozadini, a koja sprječava telefon da uđe u režim pripravnosti (standby).

– Savjeti o uštedi baterije korisni su i ovdje. Toplotu možete smanjiti smanjenjem trošenja baterije.

 

4. Telefon se sam pali u džepu

Znatan broj korisnika izvijestili su da se G3 pali sam od sebe u džepu ili torbi. Ovdje je krivac vjerovatno opcija kucanja po ekranu za aktiviranje, tj. Knock On,  koja se ne može ugasiti tako lako kao što se misli.

Zaobilazna rješenja:

– Stavite vaš G3 u džep naopako, tako da je ekran okrenut na suprotnu stranu od tijela.

– Koristite QuickCircle masku od LG-a, ili neku drugu preklopnu masku koja prekriva ekran.

Potencijalna rješenja:

– Na prethodniku LG G2, mogli ste birati da li da opcija KnockOn bude upaljena, ali se čini da ta opcija nije prisutna u G3, nadamo se da će to biti riješeno u nekoj od nadogradnji softvera.

– Možete pristupiti skrivenom meniju ako u Dialeru za pozivanje ukucate 3845#*855#, zatim se spustite na opciju Knock On Off i kucnite na nju. Inače, dio 855 je broj modela a ”LG G3 D855” je model za tržište Velike Britanije, ako je vaš broj modela drukčiji onda ukucajte drukčiji broj.

lgg3

5. Interfejs je spor i trza

Neki vlasnici G3 imaju problema sa trzanjem kad se navigira po menijima. Može biti trzanja i usporenja kad se prevlači prstom s jednog početnog ekrana na drugi ili kad se ulazi/izlazi iz aplikacija. Postoji mnogo tehnika kojim se ovo može reducirati.

Zaobilazna rješenja:

– Idite u Settings > About phone > Software information i dodirnite 7 puta na Build Number. Vratite se u Settings i sad biste trebali moći vidjeti Developer options, odmah kod About Phone. Uđite u Developer options i naći ćete Windows animation scale, Transition animation scale i Animator duration scale. Možete ih namjestiti na 0.5 ili potpuno ugasiti.

– Neki ljudi sugerirali su da je trzanje i usporavanje uzrokovano sa prilično zahtjevnim ekranom i povezano sa problemima sa pregrijavanjem i trajanjem baterije.

– Ako želite otići nekoliko kroaka dalje, možete rootati vaš G3 i pokušati koristiti aplikaciju poput NOMone da biste spustili rezoluciju ekrana na 1080p i podesili dpi (broj tačaka po inču). Ako igrate grafički zahtjevne igre u kojim se ovaj problem manifestira, onda bi ovo moglo pomoći smanjenju trzanja, toplote i možda trošenja baterije, ali je malo komplikovano i time se odričete jedne od glavnih karakteristika telefona, tj. rezolucije ekrana.

– Ako ćete rootati vaš G3, Greenify aplikacija i mogla biti korisna za zatvaranje aplikacija koje se ne koriste, a postoji mogućnost poboljšanja performansi i za telefone koji nisu rootani

– Pokušajte sa upotrebom nekog drugog launchera, npr. Nova Launcher.

Potencijalna rješenja:

–  da biste saznali koja aplikacija uzrokuje trzanje, pokušajte ući u sigurni način rada (safe mode). Pritisnite i držite tipku za paljenje, a zatim dodirnite i zadržite opciju Power off dok ne vidite opciju Reboot to safe mode i idite na OK. Ako je trzanje nestalo onda je uzročnik neka od aplikacija. Možete uklanjati jednu po jednu aplikaciju, ili da idete bržim putem, da uraditei reset na fabričke postavke, s tim da prvo uradite backup svih bitnih podataka.

– Izbrišite ili onemogućite aplikacije koje nemate namjeru koristiti u Settings > General > Apps.

To je to što se tiče problema sa LG G3 i rješenja za sada, ako ste doživjeli neke druge probleme sa G3, prijavite nam u komentarima.

(digitaltrends.com)