Home Ostalo Počela proizvodnja Qualcomm Snapdragon 875 čipseta

Počela proizvodnja Qualcomm Snapdragon 875 čipseta

Tajvanski TSMC navodno je već počeo s proizvodnjom Qualcommovog Snapdragon 875 čipseta, koji će pokretati top modele mnogih proizvođača Android uređaja 2021. godine, javljaju glasine.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Novi Snapdragon 875 će biti izrađen u 5nm procesu, što je vidljiv pomak u odnosu na aktuelni 7-nanometarski Snapdragon 865. Čipset će nastaviti da koristi 1+3+4 aranžman CPU jezgara, ali bi ovoga puta Prime jezgro mogao biti moćni Cortex-X1 umesto ovrklokovanog Cortex-A7x iz prethodnih Snapdragon čipova. X1 obećava za 30% više performanse u odnosu na aktuelno A77 jezgro. Tri velika jezgra će najverovatnije biti zasnovana na Cortex-A78, koji je za 20 procenata brži od A77 sa istom potrošnjim, ili može koristiti za 50% manje resursa uz iste performanse kao njegov prethodnik.

Google u Play prodavnici na Android 11 donosi izmjene u sistemu kupovine aplikacija

Uz novi CPU stiže i novi GPU, a to je Adreno 660 (prema navodima iz glasina). To znači da se očekuje ista osnovna arhitektura kao kod 650 čipa, ali uz poboljšanja performansi koje Qualcomm implementira. Novi Qualcommov procesor će dobiti i najnoviji X60 5G modem, koji će navodno biti ugrađen i u Appleov procesor sljedeće generacije u novom iPhone 12.

Samsung patentirao nevjerovatan modul od 6 kamera za telefone

Preciznijih podataka o Snapdragonu 875, kao i novom X60 5G modemu, za sada nema, ali kako vrijeme bude odmicalo, za očekivati je što više detalja.

OnePlus Z će navodno nositi ime Nord i biti cjenovni konkurent iPhone SE 2020 telefona

(mobhr)