Home Telefoni Početkom 2019. godine stiže Nokia 9 PureView

Početkom 2019. godine stiže Nokia 9 PureView

Nakon što je završeno predstavljanje premijum telefona iz jesenje ponude proizvođača, vreme je da se okrenemo onome što nas očekuje početkom 2019. godine. Zajedno sa uobičajenim modelima koje donose Samsung, LG, Sony i drugi, očekuju nas i noviteti iz Nokije.

Nokia, tačnije HMD Global, bi konačno trebalo da nam predstavi novi premijum telefon tokom prvih meseci nove godine, a očekuje se da će ovo biti Nokia 9, odnosno Nokia 9 PureView.

Zašto telefoni imaju više kamera na zadnjoj strani

Sada smo u prilici da vidimo Nokia 9 PureView na kvalitetnim renderima, kao i u videu gde je telefon prikazan iz svih uglova. Renderi su bazirani na CAD skicama, tako da možda nisu 100% precizni, ali nam svejedno daju dobar uvid u ono što Nokia sprema.

Ono što je primetno, jeste da će Nokia 9 PureView imati dizajn sa pet kamera na poleđini, neće implementirati izrez u ekranu (notch).

Sa 2:1 QHD ekranom na 5.9-inčnom displeju, Nokia 9 deluje dovoljno u trendu i sa oštrim prikazom, a da pri tom ne mora da se sa drugim proizvođačima takmiči po veličini displeja. Ukupne dimenzije telefona iznose 155 x 75 x 7,9 milimetara, što ga čini značajno dužim i debljim od 5.5-inčnog Nokia 8 Sirocco.

Nokia 9 PureView bi trebala imazi zaštitu od prašine i vode te čak tri mikrofona. Još jedna stvar koju treba spomenuti je senzor za otiske prstiju koji nije smješten niti ispod ekrana niti sa zadnje strane kućišta, već je implementiran ispod samog ekrana, što je sve češća opcija na novim modelima pametnih telefona.

Glasine spominju još uvijek aktuelni Snapdragon 845, ako mi vjerujemo da će ipak stići sa novim Snapdragon 8150. Ostale karakteristike koje glasine spominju uključuju 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu, zatim snažnu bateriju kapaciteta 4150 mAh te USB-C priključak koji će se, osim za punjenje baterije (koja će se moći puniti i bežično) i povezivanje s računalima, koristiti i za povezivanje sa slušalicama jer nema klasičnog 3,5 mm izlaza za slušalice.

(zimo/benchmark)