Home Ostalo Pola miliona korisnika Huawei App Gallery preuzelo malware sa aplikacijama

Pola miliona korisnika Huawei App Gallery preuzelo malware sa aplikacijama

Preko 500 hiljada Huawei korisnika  preuzelo je neku od Android aplikacija koje su se našle u zvaničnoj online prodavnici kompanije. Sa aplikacijom su dobili i Joker malver koji korisnike bez njihovog znanja pretplaćuje na premijum servise.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Bezbednosni eksperti su u okviru AppGallery pronašli deset naizgled bezopasnih aplikacija koje su u sebi sadržale maliciozne delove koda. Aplikacije su funkcionisale kao da se radi o legitimnim proizvodima, ali su sadržale i komponente koje su korisnike pretplaćivale na premijum mobilne servise. Da korisnici ništa ne bi posumnjali aplikacije su tražile pristup notifikacijama, što je omogućavalo presretanje koda koji se s premijum servisa šalje putem SMS poruka.

Google Play prodavnica dobila redizajn i ažuriranje

Malver je korisnike mogao da pretplati na maksimalno pet servisa, a maliciozne aplikacije su uključivale one koje nude virtualnu tastaturu, dodatke za kameru, mobilne igre, kolekcije stikera, online messenger. Većina je stigla od jednog developera – Shanxi Kuailaipai Network Technology Co, a radi se o : Super Keyboard, Happy Colour, Fun Color, New 2021 Keyboard, Camera MX – Photo Video Camera, BeautyPlus Camera, Color RollingIcon, Funney Meme Emoji, Happy Tapping, te All-in-One Messenger.

Naredni Samsung telefoni bi mogli koristiti Olympus kamere

Maliciozne aplikacije su se našle i u Google Play prodavnici, samo s drugačijim tipom Joker malvera. Ovo nije prvi put da se ovakvi napadi dešavaju – Google je od 2017. uklonio oko 1.700 aplikacija koje su bile inficirane upravo ovim malverom.

Facebook uvodi 3 nove oznake za stranice

(pcpress)