Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Predstavljen električni Mini Cooper SE

Predstavljen električni Mini Cooper SE

Mini je predstavio svoj prvi električno pokretani serijski model pod oznakom Cooper SE. Radi se o modelu s električnim motorom snage 135 kW, odnosno 184 KS, te najvećeg okretnog momenta od 270 Nm, pogonom na prednje točkove te litijum-jonskim baterijama kapaciteta 32,6 kWh. To će biti dovoljno za autonomiju od oko 235 do 270 km.

Baterije se smještene u pod pa na taj način ne utiču negativno na ponudu prostora unutar putničke kabine i gepeka. Drugim riječima, Cooper SE će biti praktičan kao i svaki drugi Mini s troje vrata. Baterije se mogu napuniti do 80% kapaciteta za dva i po sata putem standardnog kabla za punjenje ili javnih punionica. Za puni kapacitet će biti potrebno oko tri i po sata. Upotrebom brzog DC punjača do 80% kapaciteta se može doći za oko 35 minuta.

Vrijedi izdvojiti da je Copper SE prvi električno pokretani proizvod Grupe BMW koji će svom vozaču nuditi izbor između nekoliko nivoa regenerativnog kočenja. Naravno uz viši nivo regeneracije dolazi i snažniji efekt kočenja.

Vrijedi reći i da će Cooper SE do 100 km/h ubrzavati za 7.3 sekunde, dok će mu najveća brzina iznositi 150 km/h. Uz nisko težište ovaj bi automobil trebao biti vrlo agilan i zabavan za vožnju. Vozaču će biti ponuđena četiri načina rada pogonskog sklopa Sport, MID, Green i Green+.

Mini Cooper SE će biti lako prepoznatljiv izvana i iznutra s obzirom da će se od ostatka ponude razlikovati i jedinstvenim stylingom. Uz utičnice za punjač tako će razliku praviti Mini Electric značke, nova maska, LED prednja svjetla te razni dekorativni elementi, a kupcima će biti dostupni i 17-inčni alu naplatci. Uz bogato opremljeni i luksuzno uređeni interijer razni paketi opreme će nuditi dodatne mogućnosti personalizacije vozila.

(autonet)