Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Predstavljen Tesla Model Y električni automobil

Predstavljen Tesla Model Y električni automobil

U četvrtak veče po američkom vremenu,e u dizajnerskom studiju Tesle u Los Angelesu održano je predstavljanje Modela Y, kojim je Elon Musk kompletirao ponudu automobila svoje kompanije. Pa tako sada ima modele koji se zovu S, 3, X i Y.

Novi Model Y gradski je SUV koji izgledom najviše podsjeća na popularni Model 3, a u pitanju je, kaže Musk, kombinacija sportskog automobila i monovolumena – pa će imati brzinu i vozne karakteristike prvog, a funkcionalnost drugog.

Unutar Modela Y moći će se smjestiti do sedam osoba, tovarni prostor mu čak 1,9 m3, a uz sve to biće tu i opcija panoramskog krova. Unutrašnjost je takođe “posuđena” iz Modela 3 pa se u kokpitu ne nalazi gotovo ništa osim upravljača i velikog, 15-inčnog infotainment ekrana.

Kad je riječ o cijenama, iz Tesle su održali nedavno obećanje pa je Model Y zaista oko 10% skuplji od Modela 3. Standardna verzija kreće od 39.000 dolara, ona s produženim dometom koštaće 47.000 dolara, dok će za verzije s dva motora te najveću snagu i ubrzanje biti potrebno izdvojiti 51.000, odnosno 60.000 dolara.

Ubrzanja do 100 km/h deklarisana su na najmanje 3,5 sekundi kod Performance verzije, a autonomija s jednim punjenjem baterija varira od 370 do 480 kilometara. Musk obećava da će tri skuplje verzije Modela Y u prodaju biti puštene tokom jeseni sljedeće godine, dok će najjeftinija po običaju stići nešto kasnije – to bi se trebalo dogoditi u proljeće 2021.

Prednarudžbe su otvorene, uz plaćanje pologa od 2.500 dolara. Retrovizori su, suprotno onome što su promo materijali proteklih dana najavljivali, ipak dio standardne opreme.

I na kraju, zamolićemo vas da nam u komentarima ostavite odgovor na pitanje, da li želite više ovakvog sadržaja na našem portalu? Odnosno više sadržaja o eletričnim i autonomnim vozilima, možda čak i na posebnoj Facebook stranici.

(bug)