Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Proizvođači automobila počinju proizvoditi medicinsku opremu

Proizvođači automobila počinju proizvoditi medicinsku opremu

Dok su tvornice automobila privremeno zatvorene kompanije su se počele orijentisati na društveno korisne aktivnosti poput proizvodnje medicinskih respiratora koji su prijeko potrebni zdravstvenim ustanovama u Evropi

Privremeno zaustavljanje proizvodnje u evropskim tvornicama automobila zbog pandemije koronavirusa COVID-19 pogodiće autoindustriju, ali kompanije su već, zajedno s medicinskim ustanovama i vlastima, pronašle načina kako da iskoriste svoje kapacitete u ovim kriznim vremenima. Niz kompanija u Europi i svijetu već se stavio na raspolaganje nadležnima za proizvodnju medicinske opreme, prije svega prijeko potrebnih respiratora za olakšavanje disanja pacijentima s težim simptomima COVID-19.

U Velikoj Britaniji već su osnovana tri stručna tima koje vode proizvođač avio tehnike Meggitt te autokompanije McLaren i Nissan. Njihov je cilj u veoma kratkom roku pokrenuti proizvodnju medicinskih ventilatora – prototipove su najavili već u narednih sedam dana, dok bi serijska proizvodnja trebala krenuti u roku od četiri sedmice. McLarenovi stručnjaci rade na novom dizajnu jednostavnog ventilatora dok Nissan u povećanju proizvodnje potpomaže postojeće proizvođače.

Istovremeno u Italiji proizvođač medicinskih ventilatora Siare Engineering radi u saradnji s Ferrarijem i Fiat Chryslerom kako bi ove uređaje počeli proizvoditi što brže i u što većem broju.

Volkswagen grupa takođe se stavila na raspolaganje. Oni istražuju mogućnost da, u saradnji s još nekoliko kompanija, iskoriste tehnologiju 3D štampe za izradu respiratora na svojih 125 industrijskih 3D štampača. U SAD-u su na razvoju medicinske opreme već angažovani stručnjaci Forda, General Motorsa i Tesle. GM-ovi dobavljači već pripremaju isporuke dijelova za oko 200.000 ventilatora.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(autonet)