Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Prvi Tesla automobil koji je prešao 1 milion kilometara je Model S

Prvi Tesla automobil koji je prešao 1 milion kilometara je Model S

Mnogi automobili pokretani motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem su poznati kao dugovječni, nije rijetkost da pređu preko milion kilometara, ali može li to električni automobil?

U pitanju je pet godina stari primjerak Tesle koji je do danas prešao čak milion kilometara. I ne staje, iduće na redu je obaranje rekorda od milion milja, odnosno oko 1,609 hijada kilometara, a koje planira ostvariti na američkom tlu.

Vlasnik Hansjörg Gemmingen je Teslu Model S P85 kupio još 2014. godine u Stuttgartu, a sve kako bi nadopunio svoj vozni park u kojem je bio i Tesla Roadster prve generacije. Veliko dostignuće proslavljeno je skromno, u krugu Teslinih poklonika, ali i predstavnika Guinnessove knjige rekorda koji su morali potvrditi ovaj uspjeh.

A u lovu na prvi milion kilometara Tesla nije prošao bez problema. Tako su baterije mijenjane na 290.000 km, a potrošila je i tri elektromotora te sistem za punjenje, piše Edison Media. Oktanski zaljubljenici će se pritom sjetiti Brzog iz Mućki koji je rekao da 17 godina koristi istu metlu, ali je u nekoliko navrata mijenjao dršku i uložak. Ali ovdje je jedna bitna razlika, svi ovi veliki servisi su pokriveni garancijom. Takođe, zadnji ugrađeni elektromotor prešao je do sada preko 600.000 km.

A Gemmingen je dao i nekoliko savjeta. Kako bi baterija što duže trajala, nikada je nije praznio do kraja, ali ni punio na više od 85% kapaciteta. Takođe, rijetko kada vozi brže od 120 km/h.

Recimo i kako ovo nije jedini uspjeh obožavatelja vožnje u Tesli. Naime, s Teslom roadster napravio je više od 620.000 km.

(index)