Home Ostalo Prvi video poziv ostvaren prije 50 godina

Prvi video poziv ostvaren prije 50 godina

Video pozivi su danas uobičajena stvar, ali da li znate kada je i kako sve počelo? Prvi komercijalni video poziv ostvaren je pomoću Picturephone Mod II uređaja, a uspostavljena je video veza između gradonačelnika Pitsburga, Peter-a Flaherty-ja i Jon-a Harpera, CEO-a kompanije Alcoa.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Picturephone Mod II je bio prvi video telefon koji je mogao da se instalira u kući ili kancelariji, a ukupno ih je bilo postavljeno 38 u osam kompanija iz Pitsburga, kada je 1. jula 1970. mreža puštena u rad. Da bi obeležili godišnjicu, sadašnji gradonačelnik Pitsburga, Wiliam Peduto i predsednik kompanije Alcoa Michael G. Morris, učestvovali su u video pozivu. Nakon toga je održana prezentacija na kojoj je predstavljen istorijat i zaostavština koja potiče od Picturephone-a.

Otvoren novi Samsung premium servisni centar u Sarajevu

Koncept video poziva seže daleko pre 1970. godine, još iz doba kada su telefoni i bioskopi tek bili u povoju. U to vreme sve je bilo još u domenu naučne fantastike, jer tehnologija nije bila dovoljno razvijena. Tek u dvadesetim godinama prošlog veka napravljeni su prvi sistemi zatvorenog tipa, koji su pomoću primitivnih kamera i direktne veze fizički omogućavali neku vrstu komunikacije.

Waze navigacija dobila funkciju koja prikazuje raspoloženje vozača

Tokom tridesetih godina prošlog veka, AT&T je počeo sa razvojem sistema koji bi omogućio prenos video signala preko telefonske mreže. Prvi prototip je prikazan 1939. godine na svetskom sajmu. Ipak, čekalo se 25 godina (do 1964. godine) dok AT&T nije lansirao Picturephone Mod I, poseban sistem koji je zahtevao posebnu „kabinu“ i zatvorenu mrežu. Ovaj sistem je konačno evoluirao u Picturephone Mod II, uređaj pomoću koga je obavljen prvi komercijalni telefonski video poziv.

Nakon pada vrijednosti Facebook-a, Zuckerberg izgubio 7.2 milijardi dolara

(pcpress)