Home Ostalo Qualcomm navodno dobio dozvolu da prodaje čipove Huaweiju

Qualcomm navodno dobio dozvolu da prodaje čipove Huaweiju

Ako nas redovno pratite, sigurno znada da je američko ministarstvo trgovine pod prijetnjom sankcijama tajvanskom TSMC nedavno zabranilo saradnju s Huaweijem, koji je tako ostao bez mogućnosti daljnje proizvodnje vlastitih Kirin procesora.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

TSMC, kao jedan od dva najveća foundryja (fabrika koja izrađuje čipove za druge) za proizvodnju poluprovodnika u svojim fabrikama dijelom koristi američku tehnologiju i patente, pa je zbog toga došao na udar Trumpove administracije ukoliko se ne pokori njihovim zahtjevima. Huawei je u međuvremenu tražio alternative, ali nijedan foundry, uz izuzetak Samsunga, nije u stanju proizvesti 5nm procesore, niti ima kapacitete za zadovoljiti toliku potražnju. Tako je Huawei, među ostalim, došao na ideju da procesore naručuje direktno od Qualcomma, što znači da bi u sljedeće generacije svojih smartfona ugrađivao Snapdragon procesore.

Huawei prodaje Honor za 100 milijardi juana

Ovakav scenarij bi u neku ruku čak i odgovarao američkoj administraciji, s obzirom da bi Huawei ogromne količine procesora naručivao direktno od jedne američke kompanije. Takođe, dozvole za poslovanje s Huaweijem imaju Microsoft, Apple, Intel i mnoge druge kompanije sa sjedištem u SAD, ali ne i Google, čiji su servisi bili ključni za Huaweijevo preuzimanje prvog mjesta na listi najvećih proizvođača pametnih telefona. Iz ovog je vidljivo na što je američko ministarstvo trgovine ciljalo i ako je suditi po kvartalnim izvještajima, Huaweijeve su isporuke na globalnom tržištu pale za oko 20%.

Spisak Samsung telefona koji će dobiti Android 11 i OneUI 3.0

U međuvremenu su izvori bliski ovoj kompaniji izjavili da je Qualcomm od američkog ministarstva trgovine dobio dozvolu za poslovanje s Huaweijem, ali službenih potvrda još nema. Ukoliko se ovaj scenarij ostvari, Huawei ne mora brinuti za snabdijevanje procesorima, ali i dalje će ostati problem Google aplikacija, osim ako novi američki predsjednik ne poništi odluke Trumpove administracije.

Nokia 8000 4G će koristiti KaiOS operativni sistem

Trump je iskoristio predsjednička ovlaštenja da proglasi „National security threat“, odnosno prijetnju nacionalnoj sigurnosti, pod kojom je optužio Huawei za špijuniranje i zabranio mu rad na tlu SAD-a. Naravno, s obzirom na prirodu ovakvih poteza, nikakav dokaz nije bio potreban, takođe vršio je pritisak na evropske zemlje da učine isto, ali od svih ga je do sada poslušala jedino Velika Britanija, dok je Švedska nakon inicijalne najave odustala i to nakon što je regulator poništio odluku Zavoda za telekomunikacije.

Beta verzija Huawei HarmonyOS će korisnicima biti dostupna u aprilu 2021. godine

(mobhr)