Home Ostalo Reuters tvrdi da Huawei planira prodaju P i Mate brendova

Reuters tvrdi da Huawei planira prodaju P i Mate brendova

Američka blokada kompanije Huawei nanijela je mnogo štete ovom kineskom proizvođaču potrošačke elektronike. Iako su se u Huaweiju nadali kako bi s promjenom na čelu SAD-a moglo doći i do zaokreta u politici prema Kini (pa onda i kineskim kompanijama), to se očigledno neće dogoditi. Ili barem ne onoliko brzo koliko to Kinezi žele.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Zato su, kako piše Reuters pozivajući se na dobro obaviještene izvore, u Huaweiju započeli pregovore o mogućoj prodaji svojih premium brandova P i Mate. Nakon što je Huawei prodao svoj brend Honor konzorcijumu kineskih kompanija, isto bi se moglo dogoditi i s drugim brandovima, čime bi Huawei zapravo izašao s tržišta premium pametnih telefona.

LG senajvjerovatnije povlači iz proizvodnje mobilnih telefona

Kao potencijalni kupac spominje se konzorcijum kompanija koje predvodi investiciona kompanija iz Šangaja dobro povezana s kineskom vladom. Ali više informacija o potencijalnoj prodaji za sad nije dostupno. Tako je teško uopšte procijeniti koliko bi Huawei mogao dobiti za svoje brandove P i Mate, čiji su telefoni proteklih godina poznati kao jedni od najboljih na tržištu.

Pretraživač DuckDuckGo postaje sve popularnija Google alternativa

Iz Huaweija su na ove informacije odgovorili riječima da “nemaju takve planove“.

Trumpove sankcije Kini su naštetile američkom Qualcommu

Ipak Reutersovi izvori ističu kako je jedan od razloga za pregovore i potencijalni odlazak s tržišta pametnih telefona nedostatak čipova Kirin, koji pokreću Huaweijeve telefone. Još je prošle godine procijenjeno da Huaweijeva zaliha čipova može potrajati do kraja 2021. godine, nakon čega će morati pronaći alternativu. Uspije li u tome, možemo se nadati novim Huaweijevim pametnim telefonima i u budućnosti. U suprotnom, prodaja se čini ako sve vjerovatniji scenario.

Zaigrajte 2020. godinu kao igru

(zimo)