Home Telefoni Rezultati testa kamera (još uvijek) aktuelnih premium telefona – april 2014

Rezultati testa kamera (još uvijek) aktuelnih premium telefona – april 2014

Prije četiri dana smo napravili test kvalitete kamera još uvijek aktuelnih premium telefona. Google Nexus 5, HTC One M7, LG G2, Samsung Galaxy S4 i SonyXperia Z1 su suprotstavljeni jedni drugima, ali i starijem modelu Asus PadFone2 te Huawei Ascend P6.

Sam koncept testa je bio malo drugačiji od uobičajenih. Napravilo smo set fotografija svim telefonima pod istim uslovima koristeći automatske postavke kamere na telefonu, te na naš portal postavili te fotografije kako bi ih vi, naši posjetioci ocijenili. No skinuli smo sve EXIF informacije sa fotografija i telefonima dali imena Telefon 1, 2, 3, itd. kako predrasude ili sklonost prema određenom proizvođaču telefona ne bi uticali na odluke.

Scene smo fotografisali i našim testnim fotoaparatom Nikon D200 koji je nešto stariji model iz poluprofesionalne kategorije, te budžetskim fotoaparatom Nikon Coolpix S630 starim nekoliko godina, čisto da bi se mogao steći utisak za kakav kvalitet fotografija su sposobni moderni premium telefoni.

Napravili smo 6 fotografija, Scena 1 panorama grada, Scena 2 fotografija cvijeta, Scena 3 fotografija na otvorenom, Scena 4 fotografija iz blizine, Scena 5 fotografija pod žutim CFL svjetlom, Scena 6 fotografija pod bijelim CFL svjetlom.

Prvo ćemo objaviti rezultate vaših glasanja u ovom trenutku, a potom i koji telefon se krije iza koje Telefon X oznake.

Na Sceni 1, vodi Telefon 1 sa 96 glasova, na drugom mjestu je Telefon 5 sa 83 glasa. Svi ostali su dosta iza.

Na Sceni 2, vodi Telefon 3 sa 106 glasova, na drugom mjestu je Telefon 5 sa 102 glasa, dok su svi ostali dosta iza.

Na Sceni 3, vodi Telefon 2 sa 75 glasova, na drugom mjestu je Telefon 1 sa ne pretjerano velikom prednosti nad ostalim telefonima.

Na Sceni 4, vodi Telefon 2 sa 161 glasom, a to je drastično vodstvo ispred ostalih telefona.

Na Sceni 5, Telefoni 1 i 5 su dobili po 69 glasova, svi ostali su iza.

Na Sceni 6, Telefon 1 vodi sa 91 glasom, na drugom mjestu je Telefon 7 sa 53 glasa, svi ostali su iza.

Telefon 1 ima 3 prva mjesta, Telefon 2 ima 2 prva mjesta, Telefoni 3 i 5 imaju po 1 prvo mjesto, s tim što Telefon 5 ima i 3 druga mjesta.

Ukupnim sabiranjem glasova, redoslijed je slijedeći: Telefon 1 358 glasova, Telefon 5 323 glasa, Telefon 2 299 glasa, Telefon 3 239 glasa, Telefon 7 208 glasova, Telefon 6 118 glasova, Telefon 4 116 glasova.

I sada trenutak istine: Telefon 1 je Sony Xperia Z1, Telefon 2 je Huawei Ascend P6, Telefon 3 je Asus PadFone2, Telefon 4 je Google Nexus 5, Telefon 5 je Samsung Galaxy S4, Telefon 6 je LG G2, Telefon 7 je HTC One M7 2013.

Iz navedenih rezultata je zasluženo prvo mjesto osvojio Sony Xperia Z1! Njegova kamera od 20 megapiksela se definitivno pokazala kao najbolja. Drugo mjesto sa veoma malim zaostatkom zauzima Samsung Galaxy S4. Kamera S4 od 13 megapiksela je zaista usporediva sa Sony-jevom. Treće mjesto je totalno neočekivano osvojio Huawei Ascend P6. Niko ne bi očekivao tako dobre razultate kamere od 8 megapiksela, pogotovo ne od “kineza”. Četvrto mjesto drži Asus Padfone2. Kamera od 13 megapiksela iako jednu generaciju starija od aktuelnih premiuma je pokazala da nije u velikom zaostatku. Peto mjesto je uzeo HTC One M7 2013. Njegova Ultrapixel kamera od 4 megapiksela se pokazala ne baš sjajno u poređenju sa ostalim aktuelnim premiumima, a kako nas praktično ista kamera čeka na M8 2014 modelu, HTC će i ove godine imati lošiju kameru od konkurencije. Šesto mjesto je osvojio telefon od kojeg smo očekivali da će se boriti za jedno od prva tri, LG G2. Kamera od 13 megapiksela se pokazala kao najslabija tačka tog fantastičnog telefona ili je softver loše odradio posao. I poslednje sedmo mjesto je zauzeo Google Nexus 5. Kamera od 8 megapiksela se očigledno pokazala neadekvatnom, ali razočarenje je tim veće što je Huawei Ascend P6 sa kamerom sličnih karakteristika uzeo treće mjesto, no za nadati se da će Android 4.4.3 koji je fokusiran na poboljšanje rada kamere, to uspjeti popraviti.

Na žalost, nismo uspjeli obezbijediti na vrijeme Apple iPhone 5s koji nam je stigao na sredini dana kada smo testirali uređaje, a neku od boljih modela Nokia Lumia nismo u opšte uspjeli obezbijediti za test, tako da ti telefoni nisu testirani.

test kamera premium telefon 2014 B