Home Ostalo SAD ukidaju sankcije Xiaomiju

SAD ukidaju sankcije Xiaomiju

UKRAINE - 2021/01/15: In this photo illustration, Xiaomi logo is seen on a Xiaomi mobile phone screen in front of flags of the US and China. The administration of US President Donald Trump added Chinese companies including Chinese electronics company Xiaomi to a blacklist, which will be subject to a new US investment ban, reportedly by media. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Svega nekoliko dana prije nego što je Joe Biden položio zakletvu za predsednika Sjedinjenih Država, Trampova administracija dodala je Xiaomi na kontroverznu crnu listu američke vlade. Sada se ta greška ispravlja i Xiaomi više neće biti obeležen kao komunistička kineska vojna kompanija.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Američko Ministarstvo odbrane postiglo je sporazum sa Xiaomi-jem, nakon nedavne sudske prijave i najavilo da bi uklanjanje kineske kompanije sa crne liste „bilo prikladno“. Prema najnovijem sudskom podnesku, „strane su se dogovorile o putu koji će rešiti ovu parnicu bez potrebe za osporavanim brifingom“. O konkretnim uslovima se još pregovara, ali konačni predlog trebalo bi da bude podnet pre 20. maja.

Kineski Android televizori špijuniraju korisnike

Xiaomi je prvobitno proglašen komunističkom kineskom vojnom kompanijom na osnovu navodnih veza sa kineskom vojskom. Njegova crna lista mogla je ograničiti američka ulaganja u kompaniju i ukloniti je sa američkih berzi. Kao odgovor, brend je tužio vladu i crnu listu nazvao „neustavnom“. Tokom čitavog procesa, Xiaomi je tvrdio da je to nezavisna kompanija koja nije u vlasništvu ili pod kontrolom vojske.

Propust u Qualcomm čipovima omogućava napadačima da prisluškuju vaše razgovore putem mobilne mreže

Ovaj najnoviji razvoj događaja verovatno će olakšati put Xiaomi-ju i drugim kineskim kompanijama. Nažalost, malo je verovatno da će i Huawei uskoro doživeti sličan ishod. Administracija Bajdena ranije je izjavila da ne vidi razlog za ukidanje sankcija Huaweiju. Takođe postoji neizvesnost oko stava trenutne američke vlade o BiteDance-u, vlasniku TikTok-a.

Da li Microsoft odustaje od Windows 10X operativnog sistema?

(benchmark)