Home Ostalo Propust u Qualcomm čipovima omogućava napadačima da prisluškuju vaše razgovore putem mobilne...

Propust u Qualcomm čipovima omogućava napadačima da prisluškuju vaše razgovore putem mobilne mreže

Opasna ranjivost, koja je otkrivena u okviru Qualcomm Mobile Station Modem (MSM), mogla bi da pomogne napadačima, i omogući im da pristupe ranjivim telefonima, porukama, istoriji poziva. Napadači će, ukoliko to žele, moći i da prisluškuju razgovore koji se obavljaju preko pogođenih uređaja, što ukazuje na to o koliko velikoj opasnosti se radi.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Mobile Station Modem obuhvata 2G, 3G, 4G i 5G SoCs (system on chips), a nalazi se na oko 40% mobilnih telefona. Koriste ih različiti veliki proizvođači, među njima i Samsung, Google, LG, OnePlus, te Xiaomi. Ukoliko se zloupotrebi, ranjivost bi napadačima mogla da omogući da Android OS koriste kao kanal za distribuciju malicioznog koda. Nova ranjivost je obeležena kao CVE-2020-11292, a napadači mogu da je iskoriste za sakrivanje nepoželjnih radnji, budući da su sve aktivnosti maskirane u akcije koje obavlja sam modem čip, što znači da su sve maliciozne aktivnosti nevidljive za Android bezbednosne opcije.

Novi video detaljno prikazuje Huawei Harmony OS

Qualcomm je nakon otkrivanja ranjivosti objavio sigurnosna ažuriranja, a korisnicima se preporučuje da što pre ažuriraju svoje uređaje.

Instagram blokirao profil aplikacije Signal

(pcpress)