Home Ostalo Samsung otima Sonyju tržišni udio kada su u pitanju senzori za kamere...

Samsung otima Sonyju tržišni udio kada su u pitanju senzori za kamere na telefonima

Sony je već dugo vodeći proizvođač kada su u pitanju kamera senzori za telefone, dok je Samsung uglavnom držao ispod 20% ovog tržišta. Međutim, sada novo istraživanje sugeriše da situacija na tržištu polako počinje da se menja u korist Samsunga.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Prema istraživanju kompanije Strategy Analytics, Samsungovo tržišno učešće tokom 2020. godine je poraslo na 29 procenata, dok je Sony zabeležio pad na 46 procenata. Samsung LSI je divizija zadužena za ISOCELL kamera senzore, koje južnokorejska komapnije proizvodi, a ovo odeljenje polako osvaja tržište. Samsungovi 64MP i 108MP senzori za kamere su postali veoma popularni kod proizvođača telefona, a pored toga južnokorejski gigant je bio zadužen za neke porudžbine koje je Sony odbio.

Mobilni telefoni bi mogli poskupiti zbog nestašice čipova

Sony je računao na Huawei za isporuku više kamera senzora na telefone, ali zbog poznate situacije sa sankcijama SAD, Huaweijeva popularnost u SAD i Evropi je u padu. S druge strane, Samsung je obezbedio kamera senzore za proizvođače telefona kao što su Motorola, Oppo, Realme, Vivo i Xiaomi, što je dovelo do povećanja tržišnog učešća. Samsungov 50MP ISOCELL GN2 senzor, kao i 200MP+ senzor o kojem kruže glasine, omogućavaju južnokorejskoj kompaniji dovoljno materijala da može da konkuriše kompaniji Sony na tržištu kamera senzora za telefone.

LG zvanično potvrdio da prestaje proizvoditi mobilne telefone

(benchmark)