Home Ostalo LG zvanično potvrdio da prestaje proizvoditi mobilne telefone

LG zvanično potvrdio da prestaje proizvoditi mobilne telefone

Da narodna poslovica “gdje ima dima ima i vatre” i te kako ima smisla, odnosno da su nedavne glasine bile istinite, potvrdio je LG s pametnim i onim malo manje pametnim telefonima. Kompanija je zvanično objavila da prekida poslovanje u ovom segmentu, ali da će isto tako ponuditi višegodišnju podršku postojećim uređajima, a dužina podrške će zavisiti o regiji i količini preostalih uređaja u funkciji.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Na konferenciji za medije, lideri kompanije su izjavili da su donijeli ovu „stratešku odluku o napuštanju izuzetno konkurentnog posla“, kako bi se moglo fokusirati na ostale segmente u kojima već posluju, ali i razvoju novih tehnologija u ubrzano rastućem tržištu električnih vozila. Takođe, u LG-u kažu da će nastaviti raditi na mobilnim tehnologijama i snabdjevati svoje partnere. Ovo se prvenstveno odnosi na proizvodnju ekrana, kamera i baterija, s obzirom da LG njima snabdjeva dobar dio tržišta telefona.

Korisnici iOS uređaja su lojalniji kupci nego vlasnici Androida

LG je bio jedan od pionira u proizvodnji Android telefona, ali zasićenost tržišta i prejaka konkurencija su pobijedili. LG se u nekoliko navrata pokušao vratiti u igru, a krajnji rezultat mobilne divizije uvijek bi bio poslovanje s gubitkom, kojeg su morali pokrivati ostali odjeli kompanije.

Mobilni telefoni bi mogli poskupiti zbog nestašice čipova

Svojim modelima Optimus, LG je u određenom trenutku čak i nametao standarde. Recimo, LG Optimus 2X je bio prvi telefon s dvojezgrenim procesorom. LG je bio i jedan od prvih proizvođača uređaja zasnovanih na Windows Phone operativnom sistemu, a serijom G čak je bio zauzeo dobar dio tržišnog kolača. LG-evi modeli su nekad prvi dobijali nadogradnje na nove verzije Androida, a u jednom slučaju to se dogodilo čak i prije nego što je Google pustio za svoje Nexuse.

MediaTek prestigao Qualcomm i postao najveći proizvođač čipseta za mobilne telefone

LG-eva mobilna divizija vrhunac doživljava s modelom LG G3, da bi se nakon njega polako počela gubiti. Pokušaj vraćanja u utakmicu dogodio se s modelom G6, koji je svijetu prvi donio novi 18:9 omjer ekrana, ali nakon njega prestaje priča o svakoj ozbiljnijoj inovaciji izuzev poslednjih pokušaja sa LG Wing telefonom Sve je ostalo na pokušaju praćenja trendova ali bez jasnog cmijera i cilja, što je na kraju završilo jedinim logičnim potezom, a to je rezanje troškova i prestanak proizvodnje telefona.

Naredni Pixel telefon bi trebao pokretati Google sopstveni ARM procesor

(mobhr)