Home Ostalo Gadgeti Sony je predstavio dvije verzije PlayStation 5 konzole

Sony je predstavio dvije verzije PlayStation 5 konzole

Sony je na dugoočekivanom događaju napokon predstavio novu verziju svoje popularne igračke konzole – PlayStation 5. Tokom jednosatnog predstavljanja, koje je bilo pripremljeno unaprijed, predstavljen je cijeli niz novost.

Učestvujte u nagradnoj igri povodom sedmog rođendana Balkan Android portala

Ono što je odmah upalo u oči je činjenica da je novi PlayStation pretežno bijele boje te tako prati dizajn novog DualSense kontrolera koji je predstavljen u aprilu. Novi kontroler opremljen je haptičkom tehnologijom koja omogućava igračima da “osjete” igru, ali i mogućnošću podešavanja osjetljivosti okidača, kako bi igrači mogli u potpunosti prilagoditi kontroler svojim navikama.

ARK Survival Evolved je sada besplatan za preuzimanje u Epic Game Store

Ali posebno je zanimljiva bila informacija kako će PS5 dolaziti u dvije verzije – jedna “digitalna” bez čitača diskova i druga sa. Nije jasno je li to jedina razlika među verzijama ili će je biti još. Naime, već je ranije poznato da će PS5 dolaziti sa SSD skladišnom memorijom, a podržavaće 4K Ultra HD Blu Ray diskove kapaciteta do 100 GB, što sugeriše i da će same igre biti toliko velike. Osim toga, poznato je i da će koristiti Ray Tracing 3D audio te nove tehnologije prikaza slike.

Osim samog PS5, Sony je predstavio i cijeli niz dodatnih uređaja među kojima je i HD kamera rezolucije 1080p, bežične naočale s 3D audio podrškom te stanicu za punjenje za DualSense kontrolere. Na žalost, Sony nije otkrio dostupnost ni cijenu za svoju novu konzolu, tek da će biti dostupna kasnije tokom godine.

(R)evolucija PlayStation igraće konzole i kontrolera

Gamere bi mogle razveseliti nove video igre koje će biti dostupne za PS5, od kojih će neke biti dostupne u trenutku izlaska konzole, dok bi druge trebale biti dostupne do kraja godine.

SAD upozoravaju BiH da ne koriste Huawei i ZTE opremu

Među potvrđenim igrama tako su se našli Spiderman: Miles Morales, Gran Turismo 7, Ratchet and Clank Rift Apart, Project Athia, Returnal, Sack Boy, Destruction Allstars, Kena Bridge of Spirits, Oddworld Soulstorm, Ghostwire Tokyo, Jett: The Fat Shore, God Fall, Astro’s Playground, Little Devil Inside, Demon’s Souls, Deathloop, Horizon Forbidden West, ali i brojne druge koje će izaći tokom 2021. godine, poput Hitman 3, Goodbye Volcano High i Stray.

(zimo)