Home Ostalo Sony ponovo zarađuje na svojim telefonima

Sony ponovo zarađuje na svojim telefonima

Tržište mobilnih telefona je zahvaljujući sve jačoj kineskoj konkurenciji, ali i sve boljim telefonima nižih cjenovnih razreda počelo da gubi velike igreča jer to je tržište na kojem svega nekoliko prozivođača na vrhu zarađuje, dok ostatak uglavnom posluje sa gubitnikom bez obzira na milionske prodaje.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Tako je nedavno objavljena vijest kako je LG prestao proizvoditi telefone, dok se HTC jedva drži nakon prelaska većine mobilnog razvojnog tima u Google. Sličnu sudbinu su očekivali i za Sony međutim, neočekivano je Sony upravo uspeo da ostvari profit na Xperia telefonima prvi put u poslednjih nekoliko godina. Objavljivanjem svog najnovijeg izveštaja o zaradi, Sony je potvrdio da je njegov odsek za pametne telefone Xperia zaista bio u plusu tokom fiskalne 2020. godine. To je prvi put od 2017. godine da je Sony ovo uspeo.

Xiaomi je prvi koji će objaviti telefon sa 200 megapikselnom kamerom

Ironično, bolja prodaja nije ta koja je podstakla ovaj rast. Zapravo, Sony je isporučio samo 2,9 miliona Xperia pametnih telefona 2020. godine, u odnosu na 3,2 miliona isporučenih 2019. Očigledno je da su „smanjenja troškova“ pomogla Soniju da ostvari profit na svojim pametnim telefonima. Doduše, to nije bio baš zapanjujući uspeh – brend je prijavio dobit od jedva 255 miliona dolara. Važno je, međutim, da je ovaj uspeh kompanije Sony takođe usred svetske pandemije COVID-19 koja je napravila pustoš u industriji pametnih telefona u celini, pa svaki uspeh vredi pohvaliti.

Revolucija rezolucije na Galaxy S21 Ultra

Sony još uvek nije na putu ka velikom skoku u svom poslu sa pametnim telefonima. Kao što se ističe, u prvom kvartalu 2021. Sony je izgubio oko 130 miliona dolara, iako je prihod skakao iz godine u godinu. Biće zanimljivo videti hoće li 2021. godina u celini biti još jedna godina u crnom za Xperiu ili će joj novi modeli pomoći da dve godine za redom ostvari pozitivno poslovanje.

Nokia X50 bi trebao biti stići sa 108 megapikselnom kamerom

(benchmark)