Home Ostalo StarLink sateliti će navodno moći isporučiti Internet čak u u vozilima koja...

StarLink sateliti će navodno moći isporučiti Internet čak u u vozilima koja se jako brzo kreću

Naučnik iz Švedske, Anton Kanerva, pitao je Muska preko Tvitera da li satelitske antene Starlink mogu da se postave u brze vozove kako bi se u udaljenim oblastima obezbedio pouzdan širokopojasni pristup. To je relevantno pitanje za Švedsku, koja ima železničke veze između većine većih gradova, ali ogromne trase između njih, gde je pokrivenost mobilnim signalom retka. Zapravo, to je relevantno pitanje za mnoge evropske međugradske železničke mreže i železničke mreže širom Severne Amerike.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

„Hoće li se Starlink sateliti moći da rasporede na objektima koji se brzo kreću poput vozova?“ Kanerva je pitao Muska na Tviteru. „Bilo bi neverovatno da vozovi koji se kreću usred ničega konačno mogu da imaju stabilne internet veze velike brzine.“ Prema Musku, Starlink za železničke mreže ne bi predstavljao problem. “Da. Sve je sporo prema faznoj antenskoj mreži”, odgovorio je. SpaceX-ovi sateliti Starlink, koji se vrte oko 550 km (340 milja) iznad Zemlje, imaju četiri antene sa faznim nizom za downlink and uplink prenos. Terminali za krajnjeg korisnika sadrže motor koji automatski usmerava antenu prema optimalnim satelitskim antenama sa faznim nizom.

Prezasićenost tržišta će dovesti do novog pada cijena SSD-ova i ostalih uređaja zasnovanih na Flash memoriji

Ali dok Musk kaže da je korisničke terminale lako postaviti – priključite utičnicu, usmerite prema nebu – a troškovi lansiranja svake serije od 60 satelita padaju na oko 1 milion dolara po lansiranju, troškovi krajnjih korisničkih terminala i dalje su najveći nerešeni izazov za Starlink, prema Musk-u. Musk želi da terminali za krajnje korisnike rade deceniju ili bar više od pet godina, jer će ih biti teško popraviti ili servisirati u udaljenim oblastima.”Ne možete poslati ljude da servisiraju ove stvari jer će se mnoga od ovih mesta naći usred ničega. Dakle, potpuno promišljeni troškovi korisničkog terminala najteža su stvar za Starlink ili bilo koji svemirski sistem za širu javnost “rekao je.

Porasla prodaja Samsung telefona na uštrb Huaweija

Deo problema s terminalnim troškovima sa kojima se suočava SpaceX mogao bi da reši FCCov Rural Digital Opportunity Fund (RDOF), koji Internet Service Providerima stavlja na raspolaganje do 16 milijardi dolara za isporuku širokopojasne mreže u nedovoljno pokrivene delove Amerike. Na sreću SpaceX-a, FCC  je ove nedelje odobrio da licitira za deo RDOF-a. SpaceX je bio među 386 prijava koje su se kvalifikovale za nadmetanje na RDOF širokopojasnoj aukciji. Ključna zabrinutost koju je FCC pokrenuo za SpaceX i druge Low Earth Orbit satelitske širokopojasne sisteme, bila je da li mogu da isporuče širokopojasni pristup sa malim kašnjenjem.

Samsung ismijava Apple jer uz iPhone više u kutiji ne dolazi punjač

SpaceX je nedavno predstavio FCC Starlink testove internetskih performansi koji pokazuju da je sposoban za download brzine između 102Mbps i 103Mbps, upload brzine od oko 40,5Mbps i latenciju od 18 milisekundi do 19 milisekundi. SpaceX se trenutno priprema za lansiranje javne beta verzije Starlink-a u severnim delovima SAD-a nakon lansiranja još 60 satelita prošle nedelje. Tokom privatne beta verzije, Starlink se koristio u delovima države Vašington za podršku timovima za vanredne situacije nakon požara u toj državi.

(pcpress)