Home Android Aplikacije Sud privremeno zaustavio zabranu TikTok-a u SAD

Sud privremeno zaustavio zabranu TikTok-a u SAD

TikTok je ponovno dobio još malo vremena i na radost miliona korisnika u SAD-u, ostao dostupan u prodavnicama za aplikacije.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Naime, okružni sudija Carl Nichols u Washingtonu, izdao je preliminarnu zabranu primjene odluke koju je američki predsjednik Donald Trump potpisao, a prema kojoj je TikTok trebao postati nedostupan američkim korisnicima. Međutim odbio je “u ovom trenutku” blokirati i zabrane koje trebaju početi 12. novembra i koje se tiču tehničkih i poslovnih aranžmana bitnih za normalno funkcionisanje aplikacije TikTok.

Royole predstavio FlexPai 2 telefon

Nadležno američko ministarstvo u saopštenju je poručilo da će poštovati izrečenu zabranu te je u tom smislu trenutno poduzelo i korake. U saopštenju nije navedeno hoće li se američka vlada žaliti na odluku sudije Nicholsa.

Samsung Galaxy A72 bi mogao imati 6 kamera i optičku stabilizaciju slike

Sudska zabrana dolazi u trenutku kad ByteDance pregovara o sulovima preliminarnog dogovora kojom bi Walmart Inc. i Oracle Corp. preuzeli udjele u novoj kompaniji TikTok Global, koja bi nadgledala operacije u SAD-u. Sam američki predsjednik Donald Trump ranije je rekao da je dao svoj blagoslov takvom dogovoru.

Rocket League postao besplatan za preuzimanje

Međutim, u dogovoru postoje nesuglasice vezane za nekoliko ključnih uslova, a jedan je od njih i ko će imati većinski udio u novoj kompaniji. ByteDance, vlasnik TikToka, poručio je da će dogovor morati odobriti i Kina, nakon što je službeni Peking izmijenio svoj popis tehnologija koje podliježu zabrani izvoza tako da kineska vlada ima pravo odlučivanja u bilo kakvom dogovoru o TikToku.

Neobičan razlog zbog kojeg je jedno selo svako jutro u 7 časova ostajalo bez Internet veze

Iz TikToka su poručili kako su zadovoljni sudskom zabranom Trumpove naredbe te da će nastaviti pregovore s američkom vladom da do dogovora o novoj kompaniji i dođe.

Sony obustavio isporuku kamera Huawei-ju

I predstavnici kineskih državnih medija pozdravili su odluku američkog sudije, dok je TikTokov advokat John E. Hall ranije poručio da je Trumpova odluka o zabrani preuzimanja aplikacije TikTok “bez presedana” i “iracionalna”.

(zimo)