Home Ostalo Šveđani kupili hrvatskog proizvođača mobilnih igara Nanobit za 148 miliona dolara

Šveđani kupili hrvatskog proizvođača mobilnih igara Nanobit za 148 miliona dolara

26.01.2012., Zagreb- Tvrtka Nanobit u kojoj radi deset zaposlenika s prosjekom godina 25 i uspjesni su u izradi aplikacija za pametne telefone. Alan Sumina, Zoran Vucinic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je Nanobit za 148 miliona dolara ili oko milijardu kuna. Transakcija će se realizirati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 milijuna dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 posto udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Qualcomm je najveći proizvođač čipova za mobilne telefone i u 2020. godini

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfelju ima 14 gaming studija širom svijeta. Zapošljava više od 800 uposlenih, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Mozilla protiv loših YouTube preporuka

Jörgen Larsson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentovani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara. Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na viši nivo. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tokom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj – kaže Larsson.

Samsung Galaxy S30 serija bi trebala imati dvije telefoto kamere

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez kancelarija i samo s dva računara. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenih te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra preko 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Xiaomi Mi 10T i Mi 10T Pro telefoni bi mogli imati LCD ekrane sa 144 Hz osvježavanjem

Alan Sumina i Zoran Vučinić dali su zajedničku izjavu povodom preuzimanja. Kažu da industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizuje te da ako žele ostati broj jedan moraju ići naprijed.

Samsung će do kraja godine osvojiti 80% tržišta fleksibilnih telefona

Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobija dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom na to da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno – poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost – vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe. Veselimo se saradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposleni će imati priliku sarađivati s najboljima iz svijeta – zaključuju Alan Sumina i Zoran Vučinić.

(jutarnji)