Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Toyota i Subaru razvijaju platformu za električna vozila

Toyota i Subaru razvijaju platformu za električna vozila

Dva japanska proizvođača su odlučila sklopiti sporazum prema kojem će zajedničkim snagama razviti novu platformu za električne modele. Radiće se platformi koja će biti namijenjena baterijskim električnim vozilima (BEV) od srednje veličine pa na više, a ponuda temeljena na njoj će uključivati i SUV-ove.

Jedno od prvih vozila koje će se na njoj zasnivati će biti SUV C segmenta koji će se prodavati pod značkom jedne i druge marke. Nakon toga se mogu očekivati i drugi modeli C i D segmenta, limuzine i SUV-ovi.

Toyota bi ovom partnerstvu trebala prvenstveno doprinijeti svojim znanjem i iskustvom kada je riječ o električnim pogonskim sklopovima, a Subaru će biti glavni kada je riječ o pogonima na sva četiri točka. Cilj partnerstva je smanjiti troškove razvoja i proizvodnje, ubrzati razvoj električno pokretanih vozila te na kraju kupcima ponuditi kvalitetan proizvod po prihvatljivoj cijeni. Naravno, u svemu tome nešto i zaraditi.

Konkretnijih podataka o ovim novitetima i samom pogonu za sada nema pa ne znamo ni kada ovi partneri namjeravaju komercijalizovati novu platformu. Na kraju podsjetimo kako je iz Toyote ranije stigla najava da će tokom 2021. lansirati svoje prvo evropsko električno vozilo. O kojem će se automobilu raditi nije poznato.

(autonet)