Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Turk Telecom postigao svjetski rekord po pitanju brzine prenosa u 5G mrežama

Turk Telecom postigao svjetski rekord po pitanju brzine prenosa u 5G mrežama

Iako že 5G mreže svoju punu snagu pokazati kada IoT (Internet of Things) zaživi u većem omjeru, prosječan korisnik će najveći benefit imati u brzinama preuzimanja podataka koje te mreže donose.

Prilikom testiranja koje je izradila kineska kompanija Huawei i koji je u skladu 3GPP-om (3rd Generation Partnership Project, organizacija za standarde koja razvija protokole za mobilnu telefoniju), postignuta je brzina od 2.92 Gbps, a korišteni su Huawei Mate X uređaj te 5G SIM kartica Turk Telecoma.

Šef tehnološkog razvoja u Turk Telecomu Yusuf Kirac pojasnio je da su pri testiranju korištena dva 5G prijenosnika te da je Turk Telecom prvi operater koji je eksperimentirao s 5G New Radio Carrier Aggregation Technology, koja udvostručuje brzinu 5G spajanja.

“Dosegli smo nezabilježene brzine zahvaljujući toj tehnologiji koja omuogućava brojne pogodnosti, i operaterima i korisnicima”, naglasio je Kirac.

Iz Huaweija pak naglašavaju da su postignute brzine bile moguće zbog njihove tehnologije C-Band Carrier Aggregation, koja povezuje valove više spektara kako bi se poboljšala brzina veze i kapacitet.

(zimo)