Home Ostalo USB Type C konektor dobija unaprijeđenje

USB Type C konektor dobija unaprijeđenje

Tokom ove godine očekuju se novi USB-C kablovi i uređaji koji će podržavati novu USB specifikaciju. Prema njoj, USB-C će biti sposoban da podrži 240 W, što je više nego duplo veća vrednost od sadašnjih USB-C kablova koji podržavaju “samo” 100 W. To će u praksi značiti da će USB-C moći da se iskoristi za napajanje laptop računara za gaming, docking station-a, 4K monitora i printera.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Takođe, očekuje se da će se proširiti broj proizvoda koji će imati podršku za USB-C. Ovi kablovi biće dostupni u drugoj polovini ove godine. Da bi se razlikovali od postojećih, nova 240 W USB-C varijanta je dobila naziv „Extended Power Range“ (EPR), a proizvodi i kablovi će imati posebnu ikonicu koja ukazuje da je podržano 240 W. Sadašnji kablovi će dobiti naziv „Standard Power Range“ (SPR). EPR kablovi će moći da se koriste sa svim uređajima, a SPR samo sa starijim uređajima sa kojima rade i sada.

Google Photos za 4 dana prestaje biti besplatan za neograničeno skladištenje fotografija

Sve to je zavedeno u USB Power Delivery Revision 2.1 specifikaciji koja je objavljena u četvrtak. U njoj su dati i saveti proizvođačima kako da se izbegnu varnice i stvaranje električnog luka između USB-C kabla i konektora u uređaju, prilikom isključenja kabla.

Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

(pcpress)