Home Android WhatsApp ima propust koji omogućava da vam drugi čitaju istoriju poruka

WhatsApp ima propust koji omogućava da vam drugi čitaju istoriju poruka

WhatsApp je najpopularniji svjetski servis za razmjenu instant poruka koji je dobio krila nakon kupovine od strane Facebooka i još uvijek drži prednost nad konkurentima Viberom i Telegramom koji postaju sve bolji.

No što je aplikacija popularnija, više je zanimljiva hakerima. Bas Bosschert, čovjek koji stoji iza kompanije Doublethink, a koji ima preko 10 godina tehničke ekspertize na Linux i Unix operativnim sistemima, tvdi da je otkrio propust koji omogućava hakerima uvid u istoriju razmjene poruka preko WhatsApp Messenger aplikacije.

Baza WhatsApp podataka se pohranjuje na memoriju telefona ili SD karticu, a ukoliko to korisnik odobri (rijetko ko čita šta sve odobrava aplikacijama kada ih instalira) bilo koja aplikacija može pristupiti WhatsApp bazi podataka koja sadrži istoriju razmjene poruka. Bosschert je napravio aplikaciju koja je preuzimala podatke it WhatsApp baze i smještala ih u bazu njegove aplikacije te uklanjala enkripciju na vrlo lak način.

I dok se WhatsApp ne oglasi po pitanju toga šta će uraditi da isprave ovaj propust, vrijedi napomenuti kako konkurentska aplikacija Telegram forsira baš sigurnost komunikacije kao jednu od velikuh prednosti na WhatsApp-om.

Oni koji žele znati više o načinu kako je Bas Bosschebert uspio pristupiti WhatsApp bazi razmjene poruka, detalje mogu pronaći na ovom linku.