Home Windows Windows PC Windows 10 dobija mogućnost pokretanja Linux aplikacija u grafičkom (GUI) modu

Windows 10 dobija mogućnost pokretanja Linux aplikacija u grafičkom (GUI) modu

Microsoft je pokrenuo podršku za grafičke i audio aplikacije za Linux u okviru Windows podsistema za Linux (Windows Subsystem for Linux – WSL).

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Nova funkcija je za sada dostupna samo u Dev kanalu Insider-ovih verzija i ima nadimak WSLg, a uključuje i X i PulseAudio servere. Tokom ograničenog testiranja, WSLg se pokazao prilično dobro. Nakon pokretanja instalacije Firefoxa u WSL2/Ubuntu terminal, pokreće se Ubuntu-obojen web browser. Video zapisi sa YouTube-a su gledljivi, sa pristojnom brzinom kadrova i zvukom koji ne preskače. Još važnije, virt-manager vrlo dobro radi. Dobra je vest što će WSLg ući u proizvodnju; lokalno pokretanje virt-menadžera pod WSLg-om je već ogroman napredak u odnosu na instaliranje nezavisnog X servera za Windows – obično sumnjivog kvaliteta i statusa podrške – i pokretanje X11 prosleđivanja preko SSH-a da bi se postigla približno ista stvar.

Sony ponovo zarađuje na svojim telefonima

Ako već niste Windows Insider, moraćete da postanete da biste pregledali WSLg. Prvi korak je registracija (besplatno) na insider.windows.com. Jednom kada postanete Windows Insider, bilo koju postojeću instalaciju Windows 10 možete pretvoriti u Insider-a. Prvo ćete morati da odete na Settings> Update & Security> Windows Insider Program i kliknete Get Started. Odatle ćete morati da izaberete Dev kanal, nakon čega ćete biti upitani za restart.

Xiaomi je prvi koji će objaviti telefon sa 200 megapikselnom kamerom

Nakon toga, možete da odete na  Settings > Update & Security > Windows Update i Check for updates. Odavde će se vaš sistem automatski preuzeti i ažurirati na najnoviju verziju sistema Windows 10 Insider na kanalu Dev, nakon čega će vam trebati još jedan restart. Nakon toga, otvoriće se prozor Ubuntu konzole i zatražiće od vas da unesete korisničko ime i lozinku za Linux i spremni ste. Nisu potrebni dalji koraci za podršku za WSLg – odavde sve „samo funkcioniše“.

(pcpress)