Home Ostalo Xiaomi predstavio bežični punjač koji puni telefone na udaljenosti od nekoliko metara

Xiaomi predstavio bežični punjač koji puni telefone na udaljenosti od nekoliko metara

Nikoa Tesla je davno radio na bežičnom prenosu energije. Dugo je radio na tome, ali to otkriće nikad nije (zvanično – op. ur.) realizovao ali je zato otkrio elektromagnetsku indukciju, čije blagodati i danas koristimo u svakodnevnom životu, a njemu u čast, mjerna jedinica za indukciju u SI sistemuu je – Tesla.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Jedan od modernih benefita ovog fenomena je bežično punjenje telefona, satova i ostalih gadgeta, ali isključivo ako uređaj koji se puni fizički dodiruje podlogu, odnosno punjač. Zato je današnje „bežično“ punjenje zapravo – indukcijsko.

Nova američka administracija obećala zaštiti građane SAD od Huaweija i ZTE

Još na CES-u 2015 predstavljena je revolucionarna tehnologija koja baterije drugih elektronskih uređaja može puniti na udaljenosti. Na žalost, ni nakon pet godina, ovaj izum nije komercijalno zaživio, ali čini se da je čekanju napokon došao kraj.

Reuters tvrdi da Huawei planira prodaju P i Mate brendova

Naime, Xiaomi je zvanično najavio svoju novu tehnologiju nazvanu – Mi Air Charge. Radi se o ispunjenjusna o bežičnom prenosu električne energije na daljinu. Barem tako tvrde u Xiaomiju i napominju kako se ne radi ni o kakvoj „naučnoj fantastici“.

Beeper donosi Apple iMessage na Android

Xiaomijeva Mi Air Charge tehnologija radi na način da osnovna bazna stanica sa 144 antene u okolinu ispušta elektromagnetske talase milimetarskog spektra i kompatibilne uređaje s odgovarajućih 14 antena puni brzinom snagom od 5W. To je isto onoliko snage s koliko je Apple dugi niz godina isporučivao svoje punjače za iPhone.

Test izdržljivosti pokazao da Galaxy S21 Ultra stiže sa dvije zaštite ekrana

Dakle, 5W nije puno kad je u pitanju snaga i brzina punjenja, ali je ipak revolucionarno kad pogledamo samu tehnologiju. Uz to jedna Mi Air Charge bazna stanica je u stanju puniti više uređaja odjednom, tako da, recimo, u sobi ili kancelariji svi vaši telefoni, satovi, tableti, narukvice i sl. mogu biti punjenji, nezavisno od toga nalaze li se u vašim rukama, džepovima, torbama ili ladicama.

Za 3 sedmice, WhatsApp napustili milioni korisnika

Za sada nema informacija kad će ova tehnologija biti komercijalno dostupna, ali nadamo se da nećemo morati dugo čekati. Iskreno, vjerovatno moraju izvršiti provjera kako će se ova vrsta zračenja odraziti na ljudsko tijelo. Pored toga brine nas hoće li Amerikanci i za ovo izmisliti neke nove sankcije i pokušati usporiti razvoj tehnologije koji se događa izvan njihovog dvorišta.

(mobhr)