
Facebook testira novu opciju, pod imenom Photo Magic, koja bi po njima trebala da donese jednostavniju proceduru dijeljenja vaših fotografija sa prijateljima, na toj društvenoj mreži.
Problem je u tome što ta opcija koristi tehnologiju prepoznavanja lica i pretražuje sve vaše fotografije sa ciljem da identifikuje one na kojim se nalaze vaši Facebook prijatelji. Naravno, to se ne odvija bez vašeg dopuštenja, koje ste dali, a da vjerovatno ni ne znate za to, prilikom instalacije Facebook Messenger aplikacije. Rijetko ko gleda šta sve dopušta aplikacijama kada ih instalira.
Na Android telefonima, skeniranje se odvija već prilikom fotografisanja, dok se kod iPhone korisnika proces pretrage fotografija odvija periodično. Dobra stvar je što se Photo Magic opcija još uvijek testira samo u Australiji, ali će vjerovatno ubrzo stići i u ostatak svijeta.
Šta možete učiniti da to spriječite? Jedino da isključite mogućnost prepoznavanja lica u Facebook podešavanjima.
Sve u svemu, nama se čini da se Facebook polako pratvara u zlu korporaciju iz filmova, koja čini mnoge stvari na štetu svojih korisnika pod izgovorom da im želi pomoći, besplatno.



















