Home Ostalo Internet Facebook dodaje opciju pod imenom Neighborhoods u svoji mobilnu aplikaciju

Facebook dodaje opciju pod imenom Neighborhoods u svoji mobilnu aplikaciju

Facebook je najavio testiranje nove opcije u svojoj mobilnoj aplikaciji koja je namijenjena povezivanju komšija/susjeda. Opcija će na početku biti ograničena samo na nekoliko gradova SAD-a i Kanade, a nije poznato kada će se (i hoće li se uopće) proširiti i na druga tržišta. Facebook Neighborhoods bit će baziran na povezivanju ljudi koji žive u istom dijelu grada, kao i na pronalaženju osoba koje imaju iste interese poput sporta, čitanja, kućnih ljubimaca i slično. Takođe, iz Zuckerbergove kompanije tu su opciju zamislili i kao virtualno mjesto za raspravu o svim problemima u naselju, željama stanovnika itd.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Korisnici Androida i Apple telefona koji se odluče koristiti tu opciju moraće dozvoliti pristup svojoj lokaciji, kako bi ih Facebook mogao povezati s osobama koje žive u njihovoj blizini. Pored klasičnih informacija s profila, korisnici će moći dijeliti i informacije o svojim interesima, kao što će moći izabrati i ulogu koju želi imati u svom susjedstvu – npr. mogu naglasiti kako žele tu opciju koristiti kako bi upoznavali komšiluk/susjedstvo i družili se, dok se drugi mogu identificirati kao “pomagači” i time dati do znanja da na njih mogu računati u slučaju da im nešto treba.

Propust u Qualcomm čipovima omogućava napadačima da prisluškuju vaše razgovore putem mobilne mreže

Testiranje Facebook Neighborhoodsa već je počelo u Kanadi i prema Reid Patton koja upravlja ovim projektom u Zuckerbergovoj kompaniji, ta se opcija do sada najviše koristila za pronalaženje izgubljenih kućnih ljubimaca, organizovanje izleta, stvaranje novih prijateljstava, pronalaženje majstora itd. U teoriji ovaj se alat čini korisnim, ali vidjet ćemo kako će izgledati u praksi jer će vjerojatno značiti davanje novih podataka Facebooku, a biće potrebno nadgledati i upravljati sadržajem koji se objavljuje, što se često pokazalo velikim izazovom kojem Facebookovi moderatori i algoritmi nisu uvijek dorasli.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

(zimo)