Home Ostalo Internet Facebook smanjuje vidljivost onih koji dijele lažne vijesti

Facebook smanjuje vidljivost onih koji dijele lažne vijesti

Društvo je sve više opterećeno lažnim vestima, pa su rešenja neophodna. To što se moderni građani uglavnom oslanjanju na internet kada je informisanje o najrazličitijim temama u pitanju kreiralo je čitav niz problema koji ranije nisu postojali, ili su postojali u manjoj meri, a jedan od njih je i lažna vest – sadržaj kreiran da obmane, i da pogrešne informacije predstavi kao istinu.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

„Lažne vesti“ pre samo pet godina nisu predstavljale termin koji je imao široku primenu, a sada se na njih gleda kao na najveću pretnju demokratiji, slobodi govora, te društvenom poretku. Pored toga što predstavlja omiljeni pojam nekih državnika, lažna vest je proglašena i za reč godine kada je 2017. u pitanju, te je podigla tenzije između nacija, i dovela do niza promena koje se dešavaju u okviru društvenih mreža.

Predstavljen Google Fuchsia OS, navodni nasljednik Androida

I pored svega toga, stručnjaci ne mogu da se slože šta je tačno „lažna vest“, koliko veliki problem može da postane, te šta povodom toga može da se preduzme. Naime, vlade i moćni pojedinci koriste informacije kao oružje kroz čitavu istoriju, a kako bi uvećali podršku, te eliminisali konkurenciju. Tako je, na primer, još prvi rimski car, Oktavijan Avgust, koristio dezinformacije kako bi odneo pobedu nad Markom Antonijem, a i kasnije, kada je mladalačku sliku o sebi održavao u javnosti sve do pozne starosti.

Android 12 donosi automatsko ažuriranje aplikacija instaliranih van Google Play prodavnice

U XX veku su novi načini masovne komunikacije dodatno ojačali propagandu, te omogućili da njena moć ubeđivanja poraste, a naročito u vreme ratova i fašističkih režima. Ovakvu vrstu propagande su finansirale i kontrolisale vlade širom sveta, ali je zbog napadnosti postajala sve neprijatnija, pa su ideološki razlozi koji su prvobitno bili iza nje sve više padali u senku ispiranja mozgova. Sa druge strane, što je više ljudi uključivano u masovnu komunikaciju, to je lakše bilo prozreti zadnje namere iza svakog oblika propagande i lažnog informisanja.

CAT predstavio CAT S42 H+ i CAT B40 4G telefone sa ugrađenom antimikrobiološkom zaštitom

Facebook planira da tome stane na put, pa je nedavno napravio još jedan korak u borbi protiv lažnih vesti – platforma će od sada upozoravati na web stranice koje dele netačne sadržaje. Oni koji budu pokušali da lajkuju neku od takvih stranica, dobijaće pop-up obaveštenje sa porukom da „stranica često deli lažne vesti“. Korisnici će i dalje moći da takve web lokacije otvaraju, ukoliko to žele. Tu je i “learn more” opcija, koja nudi detaljnije informacije o tome zašto je neka stranica obeležena kao „nepodobna“.

Android ima 3 milijarde aktivnih uređaja, iOS oko 1 milijardu

Ovo je još jedna u nizu Facebook mera protiv lažnih vesti, budući da već godinama uvodi novine, poput izostanka opcije forward u porukama na Messengeru, te ohrabrivanja korisnika da neki tekst pročitaju pre nego što ga podele.

Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

(pcpress)