Home Ostalo Američka kompanija sprema COVID-19 senzore za telefon

Američka kompanija sprema COVID-19 senzore za telefon

Telefoni su opremljeni raznim senzorima, pa zašto ih ne iskoristiti da upozoravaju i pomožu u borbi protiv COVID-19 virusa? Naučnici smišljaju tehnologiju za pametne telefone kako bi identifikovali čestice koronavirusa na površinama, kao dodatnu liniju odbrane od pandemije.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Istraživači General Electric-a dobili su odobrenje Nacionalnog instituta za zdravstvo u SAD kako bi razvili sićušne senzore koji se mogu ugraditi u mobilne uređaje za otkrivanje prisustva COVID-19 nanočestica. Tim koji stoji iza minijaturne tehnologije tvrdi da se može pohvaliti istim mogućnostima otkrivanja nanočestica kao i daleko veći analitički instrumenti koje biste obično pronašli u laboratorijama. Posle decenije eksperimenatisanja, naučnici tvrde da mogu fino da podese sićušni vidžet kako bi se izlolovale čestice virusa bez ometanja drugih elemenata.

Navodna fotografija Huawei P50 prototipa pokazuje drugačiji izgled od rendera koji su do sada pristizali

Naši senzori su poput krvoločnih pasa“, istakao je Radislav Potyrailo, glavni naučnik u GE Research-u. “Obučavamo ih da otkriju određenu stvar i oni to mogu da urade dovoljno dobro, a da ih pri tome ništa ne izbaci iz takta“. Uz pomoć bespovratnih sredstava, tim će sada provesti naredne dve godine u usavršavanju senzora veličine prsta, u nadi da će ga u budućnosti smestiti u uređaje – od telefona do pametnih satova i zidnih uređaja. Iako ne postoji garancija da će tehnologija zaista biti implementirana u iPhone i Android telefone, lako je zamisliti kako bi se mogla koristiti kao dodatni sloj zaštite od virusa.

Hakovanje Facebooka pokazalo da Mark Zuckerberg koristi aplikaciju Signal

(benchmark)