Home Ostalo Amerikanci na crnu listu stavili i Xiaomi

Amerikanci na crnu listu stavili i Xiaomi

Nakon što su na listu entiteta sa kojim je zabranjeno poslovati američkim kompanijama stavili ZTE i Huawei, odlazeća administracija američkig predsjednika Donalda Trumpa spremila je sankcije još jednoj kineskoj kompaniji. Ovaj put na meti je trenutno najbrže rastući proizvođač telefona, Xiaomi.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Američko ministarstvo odbrane je okarakterisalo Xiaomi kompaniju koja je povezana sa “kineskom komunističkom vojskom” i stavilo je na crnu listu. Sada se istražuje da li bi trebalo produbiti sankcije prema Xiaomiju, a kako je Trumpu ostalo još 5 dana na funkciji, niko ne može procijeniti šta bi se moglo dogoditi u tom periodu.

Predstavljen Samsung Galaxy S21 Ultra telefon

Samsung predstavio Galaxy S21 i Galaxy S21+ telefone

Treba napomenuti kako crna lista američkog ministarstva odbrane (US Department of Defence) nije isto što i lista entiteta američkog ministarstva trgovine (US Commerce Department) na kojoj se pored proizvođača telefona i telekomunikacije opreme ZTE i Huawei nalaze i proizvođač dronova DJI te kineski proizvođač čipova SMIC. Konkretno kada su u pitanju kompanije koje se nalaze na crnoj listi, zabranjeno je američkim investitorima investirati u te kompanije dok je sa kompanijama na listi entiteta zabranjena bilo kakva trgovina ili razmjena tehnologije.

Android 12 bi trebao dobiti novi način hibernacije aplikacija

Elon Musk savjetuje da koristite Signal

U svakom slučaju za 6 dana Joe Biden postaje američki predsjednik te se mnogi nadaju ukidanju sankcija prije svega za Huawei, ali analitičari upućeni u politiku budućeg američkog predsjednika ne gaje previše nade za takav slijed događaja.

Ovo su novosti koje donosi Xiaomi MIUI 12.5 korisnički interfejs

Huawei P50 će navodno stizati sa punjačima od 135W